Namirnice koje će vam produžiti život

zdrave namirnice Vjerojatno vam je dosadilo čitati svaki dan o namirnicama koje će vam produžiti život, a nema ih u našim krajevima nego stižu s drugog kraja svijeta. E, pa imamo dobru vijest. U svom kućanstvu već imate namirnice koje vam produljuju život.

Čokolada

Dobra vijest za ljubitelje čokolade. Kakao je jedna od najboljih namirnica za vaše srce. Sadrži flavanoide koji su zaslužni za snižavanje krvnog tlaka i kolesterola te poboljšanje cirkulacije. Iako je ovo dobra vijest, ne preporučamo konzumiranje prevelikih količina čokolade. Također, pripazite pri izboru čokolade. Jako je važno da je ima veliki udio kakaa. Čitajte etikete i ako primjetite da ga je jako malo, a veliki udo šećera, ne kupujte tu čokoladu. Uz malo dobre volje, može i sami doma pripraviti čokoladu.

Kava

Posljednja istraživanja su pokazala da kava smanjuje rizik od obolijevanja raka prostate. Muškarcima koji su pili šest i više šalica kave dnevno, smanjio se rizik od obolijevanja raka za 60 posto. Šest šalica dnevno nekima se čini previše. U svakom slučaju, ipak je zdravo piti kavu, pijte je dnevno koliko je vama potrebno.

Orasi

Kao što je već poznato, orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama koji snižavaju kolesterol i smanjuju rizik od obolijevanja od srčanih bolesti. Orasi također pomažu pri održavanju normalne tjelesne težine i na taj način osiguravaju zdravlje. Bogati su antioksidansima koji su jako važni za uništavanje slobodnih radikala odgovornih za razvijanje tumornih stanica.

Maslinovo ulje

Istraživanja koja su proveli Francuzi, pokazala su da osobe koje su konzumirale maslinovo ulje, manja je vjerojatnost dobivanja moždanog udara. Oleinska kiselina, prisutna u maslinovom ulju, smanjuje apsorpciju zasićenih masti što u konačnici sprječava moždani udar.

Jabuke

Čini se da jedna jabuka dnevno stvarno zadržava liječnika daleko od vas. Jabuka snižava loši kolesterol, a povećava dobri. Konzumiranjem jabuka snižava se i tjelesna masa. Sadrži topiva vlakna koja pomažu pri regulaciji šećera u krvi.

Cjelovite žitarice

Namirnice koje sadrže cjelovite žitarice pomažu vam pri zaštiti od srčanih bolesti te poboljšavaju probavu. Poboljšavaju osjetljivost na inzulin što pomaže pri kontroliranju razine šećera u krvi. Cjelovite žitarice usporavaju apsorpciju lošeg kolesterola, baš kao i neki lijekovi za povišen tlak.

Crveno vino

Resveratrol – sastojak u vino koji usporava starenje, smanjuje rizik od obolijevanja o raka i djeluje protuupalno. Polifenoli u vinu smanjuju kolesterol i tako smanjuju krvni tlak te poboljšavaju protok krvi u srce i mozak. Ipak, ne morate piti bocu vina svaki dan.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply