Namirnice idealne za psorijazu

namirnice, psorijaza, simptomi, liječenjeUblažite simptome psorijaze hranom i vitaminskom terapijom.

Psorijaza je kožne bolest koja pogađa oko 1 posto stanovništva. Nastaje zbog razmnožavanja stanica vanjskog sloja kože. Posljedica su crvene mrlje prekrivene bjelkastim ljuskama na laktovima, koljenima, nogama, vlasištu i drugim dijelovima tijela. uzrok psorijaze je nepoznat. Ipak, postoji nasljedna sklonost toj bolesti.

Čimbenici koji potiču nastanak psorijaze :

  • Stres
  • Infekcije grla
  • Naglo debljanje.

Preporučljiva prehrana

Jedite hranu koja je bogata :

  • omega-3 masnim kiselinama (skuša, losos, tunjevina)
  • vitaminom D (obogaćeno mlijekom riba)
  • psolarenima ( voće i povrće)
  • selenom (češnjak, crno grožđe, cjelovito zrnje žita).

Svakako je potrebno održavati normalnu tjelesnu težinu. Naglo debljanje ili mršavljenje može izazvati izbijanje psorijaze.

Prehrana za psorijazu još se dosta istražuje. Iskušane su razne dijete na pacijentima. Većina istraživača se slaže da prehrana osoba s psorijazom treba biti siromašna masnoćama.

Potrebno je konzumirati što više ribe i ulja lanenih sjemenki zbog omega-3 masnih kiselina. Mijenjaju kemijske reakcije tijela što izazivaju onu vrstu upalnih reakcija za koje se vjeruje da uzrokuju psorijazu.

Riba također sadrži vitamin D koji se korsiti za liječenje teških slučajeva psorijaze. Pacijentima se svakako preporuča sunčanje jer izlaganje suncu može katkad čudesno ukloniti crvene mrlje karakteristične za tu bolest.

Psolareni, spojevi koji se nalaze u voću i povrću, kao što su celer, peršin, zelena salata, čine kožu osjetljivijom na sunce pa to može pomoći pacijentima.

Bakterijske infekcije, kao što su upala grla ili gljivične infekcije, mogu također uzrokovati izbijanje ove bolesti.

Jedite hranu bogatu vitaminom C, vitaminom B6, vitaminom E i betakarotenom koji će vam pomoći u održavanju imunološkog sustava s maksimalnom snagom.

Selen kojeg ima u luku, češnjaku, piletini, morskim plodovima, pšeničnim klicama, mekinjama, tunjevini, rajčicama i prokulicama može pomoći protiv ljuskave prhuti, koja je tako česta kod psorijaze.

Izvor : E. Mindell : Hrana kao lijek, Mozaik knjiga, 2007. 198-200

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.