Nar-šipak-kralj jesenskog voća

Naslovna flash rotor Voće
sipak-nar-plod
Izgled nara, šipka prije dozrijevanja.

Kako svako godišnje doba, tako i jesen donosi svoje plodove. No ovo jesenje voće nosi puno više dobrobiti nego što mislite. Riječ je o jednom od najljekovitijih voća – naru.

Nar, šipak ili mogranj jedna je od najstarijih vrsta voća te je poznat kao simbol zdravlja radi svojih pozitivnih učinaka koje ima na kardiovaskularni, živčani i koštani sustav.

 

Po čemu je nar tako poseban?

Kao glavni sastojak ovog voća navodi se vitamin C, a uz njega, nar je bogat vitaminom B5 te mnogobrojnim prirodnim fenolima poput elagitanina i flavonoida. Upravo ti fenoli zaslužni su za antioksidativno djelovanje nara. Upravo su antioksidansi ti koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u našem tijelu te na taj način djeluju kao moćni saveznici protiv starenja.
Priroda kao da je znala da s jesenji kreće sezona prehlada te nam je podarila voće bogato vitaminom C koje pomaže jačanju našeg imunološkog sustava te se koristi kao dodatna terapija kod nedostatka istoga.

 

Kada se radi o antioksidativnom djelovanju nara, glavnu ulogu igra jedinstvena kemijska sastavnica koju nalazimo samo u plodu nara – punicalagin. Ona smanjuje rizik od srčanih bolesti tako što snižava krvni tlak te smanjuje koncentraciju LDL kolesterola.

Da je antioksidativno djelovanje jako potvrđuje činjenica da čaša soka nara dnevno ima snažnije antioksidativno djelovanje od čaše crnog vina.

Također, fitokemikalije nara utjecat će na stvaranje serotonina, hormona za bolje raspoloženje te na stvaranje estrogena, što je bitno u borbi protiv osteoporoze, pogotovo kod žena u menopauzi kada se smanjuje izlučivanje ovog hormona što uzrokuje ubrzani gubitak koštane mase.

Uz to nar obiluje i fitoestrogenima, koji će olakšati simptome menopauze, kao što su valunzi i promjene raspoloženja.

 

Kako ga konzumirati?

Ovaj plod jedan je od onih koje treba u potpunosti iskoristiti. Pošto je najčešće konzumiran u obliku soka, često se zanemaruju koštice i kora – najbogatiji dijelovi ovog voća.

Pošto se u košticama nalazi velika većina nabrojanih sastojaka koji imaju blagotvorno djelovanje na ljudsko zdravlje, trebali bi ih maksimalno iskoristiti. Kod čišćenja ovog ploda, koštice možemo odmah konzumirati ili ih posušiti te samljeti, a dobiveni prah dodavati jelima, poput jogurta ili čak u jela od mesa što će dodatno zgusnuti jelo.

Što se tiče kore, kora je bogata galotanskom kiselinom, koja pozitivno utječe na probleme dijareje.

Na koji god način voljeli konzumirati ovo voće, učinit ćete svom zdravlju uslugu, ali iskoristite ovaj plod u potpunosti te nemojte bacati niti jedan dio ovog vrijednog voća.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.