Nedostatak folne kiseline

folna kiselina

Folna kiselina spada u skupinu vitamina B i u posljednje vrijeme se često spominje kao potencijalno sredstvo borbe protiv raka. Također, većina trudnica je upoznata s folnom kiselinom jer im savjetovano da je uzimaju zbog sprječavanja urođenih defekata kod ploda. 

Folna kiselina je vitamin koji je topljiv u vodi. Što znači, da u našem organizmu ne postoje zalihe folne kiseline. Stoga, potrebno je konzumirati namirnice koje su bogate folnom kiselinom. Koje su to namirnice koje su bogate folnom kiselinom, otkrijte ovdje.

Folna kiselina nam je i te kako potrebna: od začeća pa do kraja života. Nedostatak folne kiseline u organizmu može uzrokovati poremećaje. Folna kiselina smanjuje vjerovatnost obolijevanja od srčanih bolesti te srčanog udara. Kiselina zapravo sprječava nastajanje naslaga na stjenkama krvnih žila.

Nedostatak folne kiseline može uzrokovati depresiju. Također, nedostatak folne kiseline može uzrokovati anemiju. Funkcija folne kiseline je proizvodnja crvenih krvnih stanica. Ako je u organizmu nedostatak tih stanica, tada je i manjak kisika jer stanice ne mogu pravilno funkcionirati.

Ako je vaša prehrana siromašna namirnicama koje sadrže folnu kiselinu ili ako ne spremate namirnice pravilno, nedostatak folne kiseline se javlja u roku od nekoliko tjedana. Crohnova bolest te celijakija mogu uzrokovati nedostatak folne kiseline. Alkohol ometa apsorpciju folne kiseline. Povećava izlučivanje folata putem urina.

Nedostatak folne kiseline – simptomi

  • – umor
  • – suha usta
  • – otečen jezik
  • – problemi pri razvoju.

Nedostatak folne kiseline – simptomi anemije :

  • – konstantan umor
  • – blijeda koža
  • – razdražljivost
  • – dijareja.

Primjetite li navedene simptome, svakako se obratite svome liječniku. Folna kiselina vam je i te kako potrebna. Nemojte sami propisivati dozu folne kiseline niti kupovati u drogerijama razne dodake koji sadrže folnu kiselinu. Uvijek se najprije posavjetujte s liječnikom.

Izvor ; Zdravlje-prehrana.com

 

Leave a Reply