Nedostatak sna – jedan od glavnih uzročnika pretilosti

pretilost, nedostatak sna, zdravlje, prehrana, hormoni, Sve se više govori o pravilnoj prehrani i važnosti prehrane na zdravlje. Međutim, statistike i dalje pokazuju da broj osoba koje su pretile, raste!

Nutricionisti diljem cijelog svijeta intenzivno istražuju što zapravo uzrokuje pretilost. Osim što se sve više konzumira prerađena hrana, istraživanje su pokazala da je nedostatak sna jedan od važnih čimbenika koji utječu na pretilost.

Nedostatak sna dovodi do promjena u ravnoteži hormona sitosti i hormona gladi zbog čega se javlja povećana želja za hranom. Nedovoljna količina sna utječe na porast hormona stresa u našem organizmu.

Ne samo da nedostatak sna utječe na pretilost, nego pretilost utječe na miran san. Stoga je za miran san jako važna i prehrana.

Svakako ćemo ponovno poslušati naše bake koje su pile čašu toplog mlijeka prije spavanja. Mlijeko obiluje nutrijentima koji sudjeluju u regulaciji sna. Za što bolji san potrebno je izbjegavati kavu i napitke s kofeinom u popodnevnim satima.

Neki stručnjaci tvrde da je izvrsna terapija protiv nemirnog sna, terapija kivijem. Kivi obiluje vitaminima, mineralima i karotenoidima te sadrži serotonin. Istraživanja su pokazala da je unos kivija produžio ukupno trajanje sna.

Druga namirnica koja će vam poboljšati san je višnja. Sadrži obilje antioksidansa melatonina za koji je ustanovljeno da je važna karika u regulaciji prirodnog ciklusa spavanja. Melatonin uzrokuje pospanost tijekom večeri, a budnost tijekom dana.

Nikome ne možemo preporučiti koliko sati da spava. Nekim osobama je dovoljno 7 sati, a nekima od 9 do 10 sati.

San je jako važan za organizam. Tijekom spavanja organizam se „obnavlja“. Poremeti li se spavanje, automatski dolazi do ostalih poremećaja u organizmu, naročito hormona.

Osigurajte sebi dovoljno sna i istovremeno mršavite! Nema lakše dijete.

Izvor : Z. Šatalić, 100 (i pokoja) crtica iz znanosti o prehrani, Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista, 2013.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.