Nezamjenjiva namirnica u raznim dijetama

blitva,prehrana dojenčadi,zdravlje,prehrana,vitamini,mineraliNamirnica koja će vam pomoći pri zdravom mršavljenju.

Blitva je izvrsno povrće niske kalorične vrijednosti te je stoga nezamjenjiva u raznim dijeto-terapijama kao i u redukcijskim dijetama. U raznim istraživanjima o zdravoj hrani, a posebno o mediteranskoj ishrani, utvrđeno je da se blitva kao i maslinovo ulje najčešće spominju u zdravoj ishrani. Veliki sadržaj karotina blitvu, kao i mrkvu, čini vrijednim povrćem.

Blitvu svakako preporučamo osobama koje imaju problema sa probavom, naročito sa lijenosti crijeva te liječenju učestalih zatvora.

Pogodna je za ishranu djece i dojenčadi. Naročito je treba primjenjivati kao dopunsku prehranu dojenčadi od 4 do 6 mjeseci, uz špinat i mrkvu.

Gotovo je nezamjenjiva u ishrani osoba starije dobi i rekonvalescenata, kod upale mjehura te slabokrvnosti. Kako pojačava izlučivanje mokraće korisna je u dijetama kao i za detoksikaciju organizma, osobito kod autointoksikacije organizma. Blitva se smatra hranom koja smiruje.

Lisnata blitva prikladna je za punjenje i savijanje namirnica, raznih savijača od tijesta, kolača i torti.

Listovi rebraste blitve koriste se za pripremu variva, kao i špinat, a rebra se poput šparoga ili poriluka, kuhaju u snopićima.

Izvor : I. Lesinger, Priroda kao lijek:Povrće, Knjiga 2, adamić

Leave a Reply