Nutritivna vrijednost čokolade

čokolada, kava, nesanica, kofein, umor, neispavanost, simptomiGlavni sastojak čokolade je zrno kakaa. Kakao je visoko koncentrirana hrana koja sadrži oko 1000 kalorija po kilogramu.

Čokolada se sastoji od :

-Šećera
-Proteina
-Masti
-Antioksidanti
-Esencijalnih mineralnih tvari
-Vitamina.

Od antioksidanta kako zrno sadrži polifenole koji su korisni za zdravlje, ti spojevi se nazivaju flavonoidima i uključuju katehine, epikatehine i prcijanide. Antioksidanti flavonoidi se nalaze u nemesnatom djelu kakao zrna. Oni smanjuju zgrušavanje krvi, a time i smanjuju rizik od moždanog udara i infarkta.

Teobromin iz čokolade je vrlo blagi stimulans sa blagim diuretičkim svojstvima (povećava proizvodnju urina). Treba obratiti pažnju da je teobromin toksičan za životinje kao npr. mačke, pse…

Kofein – prisutan je u malim količinama, (npr. šalica čokolade sadrži oko 10 mg, dok mala šalica crne kave sadrži 60-120 mg), ali vrlo brzo stimulira živčani sustav – jak stimulans –  brzo podiže energiju, ali brzo je i otpušta – nakon 30-tak minuta od uzimanja

Konzumiranje čokolade potiče stvaranje hormona serotonina koji je „odgovoran“ za dobro raspoloženje jer često smanjuje depresiju kod ljudi.

Od esencijalnih minerala zrno kakaovca sadrži najviše: kalija, fosfora, kalcija, natrija i željeza.

Od vitamina najviše sadrži:  niacina, B1, B2 i B6.

100 grama čokolade s lješnjacima sadrži:

Ugljikohidrati 28,0 g
Vlakna 4,8 g
Natrij 51 mg
Kalij 500 mg
Kalcij 200 mg
Fosfora 250 mg
Željezo 2,5 mg
B1 0,24 mg
B2 0,24 mg
Niacin 1,2 mg
B6 0,14 mg
C 0,0 mg

(Izvor: Tablica o sastavu namirnica i pića-A.Rak i K.Antonić)

Leave a Reply