Pakiranje i stavljanje na tržište-Dalmatinski pršut

pršut dalmatinski pakiranje vakuum mapDalmatinski pršut-najčešće se pakira u PE vakuum vrećice ili u map pakiranje. Na tržište se stavlja nakon odobrenja certifikacijskog tijela.

Proizvod s oznakom zemljopisnog podrijetla „Dalmatinski pršut“ smije se stavljati na tržište samo po završetku posljednje faze proizvodnje i nakon što je certifikacijsko tijelo utvrdilo sukladnost proizvoda sa specifikacijom. Proizvod se na tržište smije stavljati kao cijeli pršut ili u komadima.

Prilikom stavljanja na tržište cijelog proizvoda ili bilo koje vrste pakovine koja sadrži komade ili nareske proizvoda, proizvod se mora, osim podacima predviđenim zakonskom regulativom,označiti i natpisom “Dalmatinski pršut” te zajedničkim znakom proizvoda.

Dalmatinski pršut na tržište najčešće dolazi u obliku:

-pršut cijeli s kosti

-pršut komad

-pršut narezak

Pakiranje Dalmatinskog pršuta

Pršut se većinom pakira u PE vakuum vrećice, a u posljednje vrijeme je jako popularno da se pršut narezak pakira u MAP pakiranje.

Kod vaganje vrlo je bitno da se obavezno „ubaci“  taru vrećice, tako da se kupce ne dovodi  u zabludu, tj. da ih se ne zakine  na masi kupljenog proizvoda. Vaga na kojom se vrši vaganje mora biti umjerena tj. propisno baždarena.

Što treba pisati na deklaraciji dalmatinskog pršuta?

Na deklaraciji pršuta treba biti istaknut lot broj po kojem se prepoznaje kontrolirana sljedivost proizvoda. Isto tako na deklaraciji mora biti istaknuto: proizvođački naziv proizvoda,odobreni veterinarski broj,  ime pod kojim se proizvod prodaje, datum proizvodnje, rok uporabe, temperaturni režim, grafički prikaz zajednički znak “Dalmatinski pršut” naziv i sjedište (punu adresu) proizvođača te sastojci  proizvoda. Istu tako na deklaraciji treba pisati nutritivna vrijednost.

Leave a Reply