Pekmez od šljiva

pekmez od šljiva, priprema, priprava, Beru se šljive. Stigla je sezona njihovog branja. Većina osoba koja ima velike količine šljiva veći dio ostavi za „pečenje“ rakije, dok kućanice vole ostaviti sebi jedan dio da priprave pekmez od šljiva.

Donosimo vam starinski recept pekmeza od šljiva.

Potrebno vam je :

  • 10 kg šljiva
  • 1-1,5 kg šećera.

Količinu šećera mijenjate ovisno o količini šljiva. Neki vole više šećera. Osobno preferiram manje količine šećera, ali vi ipak pripravljajte kako vama odgovara.

Nakon branje, šljive se operu. Izvade se koštice i pošećere se. Ostavite 12-14 sati u šećeru. Što vam duže tako stoji, brže će se ukuhati.

Stavite šljive u veću posudu. Tijekom kuhanje potrebno je stalno miješanje. Kuhati treba dotle dok se prilikom miješanja pekmeza ne vidi dno, odnosno dok pekmez u ne pada u komadima s drvene žličice kojom se miješa.

Šljive možete pripremiti tako da ih prethodno sameljete u stroju za mljevenje mesa i onda kuhate.

Kad već primjetite da je pekmez skoro pa gotov, stavite tegle u pećnicu. Potrebno ih je staviti u hladnu pećnicu da se polagano zagrijavaju na 80 celzijevih stupnjeva. Ako ih stavite odmah u vruću pećnicu, puknuti će. Na ovaj način se vrši dezinfekcija i sterilizacija.

Vrući pekmez odmah ulijevate u vruće tegle i zatvorite. Prekrijete ih dok se ne ohlade. Spremite ih na tamno i hladno mjesto.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply