Perut – zašto ju je opasno ignorirati?

perutNe ignorirajte perut! Ignoriranje peruti može rezultirati ozljedom kože glave i dovesti do infekcije …

Frizeri kažu da je perut najčešći problem na koji se klijenti žale. I dermatolozi se slažu da svatko ima ponešto problema s peruti. Stoga, ako vam perut već izaziva svrbež, poslušajte savjete stručnjaka :

Ne ignorirajte

Nemojte nikada ignorirati perut ili upadati u ciklus svrbeža i češanja. Ignoriranjem ćete samo pogoršati stanje i perut će se nastaviti gomila na vašoj glavi. Perut izaziva svrbež što vas potiče na češanje. Pretjerate li s češanjem, ozlijediti ćete kožu glave i uzrokovati infekcije.

Često šamponirajte

Stručnjaci iz New Orleansa, uključujući dr. Patricia Farris, poznatu dermatologinju, savjetuju pranje kose svaki dan ukoliko je potrebno. Tvrdi dr. Farris da je na taj način najlakše kontrolirati perut. Često je blagi nemedicinski šampon dovoljan za kontroliranje peruti. Ako vam obični šampon ne pomogne, uputite se u ljekarnu i neka vam preporuče medicinski šampon. Šamponi protiv peruti se razlikuju po sastojcima koji djeluju na različite načine.

  • Šamponi sa selenovim sulfidom ili cinkovim piritionom – usporavaju razmnožavanje kožnih stanica
  • Šamponi sa salicilnom kiselinom i sumporom – djeluju na otpadanje peruti, pa se ona tako lakše ispere
  • Šamponi s antibakterijskim djelovanjem – smanjuju bakterije na koži glavi i smanjuju mogućnost infekcije
  • Šamponi s katranom – usporavaju rast stanica.

Dr. Farris preporuča za najteže slučajeve šampon s katranom. Potrebno je napraviti pjenu, ostaviti da djeluje 5 do 10 minuta na glavi kako bi katran uspješno djelovao. Pratite i sami koji vam šampon najviše pomaže u borbi protiv peruti. Tijekom šamponiranja, lagano masirajte vlasište nekoliko minuta kako biste skinuli ljuskice peruti.

Izbjegavajte šamponi na bazi piva. Oni će vam dodatno pogoršati stanje jer pivo isušuje kožu glave i lakše izaziva perut. Iako pretjerano masna koža najčešće uzrokuje pojavu peruti, povremeni tretmani s toplim uljem pomažu pri uklanjanju ljuski. Zagrijte malo maslinovom ulja i nanesite na kožu glave. Stavite kapu za tuširanje i ostavite da djeluje 30 minuta. Zatim operite šamponom protiv peruti.

Kad je u pitanju perut, pomoći će vam i izlaganje suncu. Ultraljubičaste zrake imaju protuupalni efekt na kožu glave koja se peruta. No nemojte pretjerivati. Dovoljno vam je pola sata dnevno.

Pokušajte se ne uzrujavati jer emocije imaju veliku ulogu u  izazivanju i pogoršanju stanja na koži kao što su perut i ostale vrste dermatitisa.

Izvor : zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply