Kako PET ambalaža utječe na pakiranu hranu?

Nasa istrazivanja Naslovna flash rotor

utjecaj pet ambalaže na hranu

Što mislite kako PET ambalaža utječe na hranu, te da li spojevi migriraju iz ambalaže u hranu?

Osnovna funkcija pakiranja je da osigura stabilnost upakiranog sadržaja. Međutim, u većini slučajeva , u okolini prisutnih plinova (vodena para, kisik) mogu utjecati na stabilnost upakiranog proizvoda u uvjetima skladištenja i distribucije.

PET (polietilen tereftalat) se najčešće koristi za pakiranje tekućina (vode, raznih gaziranih i negaziranih sokova) te hrane. Sve više se govori o štetnosti ovog polimera odnosno spojevima koji migriraju iz ambalaže u hranu. Acetaldehid je spoj koji nastaje tijekom skladištenja PET ambalaže. Acetaldehid migrira u vodu te dolazi do promjene mirisa i okusa navedene tekućine, dok se u sokovima te promjene ne osjećaju, ali acetaldehid ipak je prisutan. U tekućinama pakiranim u PET ambalaži, nije prisutan bisfenol A. Nažalost, on se ponajprije nalazi u dječiji bočicama, čašama, plastičnom priboru za jelo ili unutarnjoj podstavi limenki. Također, antimonovi spojevi korišteni su kao katalizatori u proizvodnji polietilen tereftalata. Antimon i njegovi spojevi su toksični.

PET također nije biorazgradljivi materijal, stoga ga nije poželjno odlagati u prirodi. Može se reciklirati, stoga predlažemo da bi zaštitili okoliš da ga pravilo odlažete. Svi navedeni spojevi, prema istraživanjima znanstvenika , migriraju u jako malim koncentracijama. Uzmemo li u obzir koliko svakodnevno konzumiramo hranu pakiranu u različitim ambalažama, te kemikalije koje koristimo za čišćenje kućanstva i sredstva osobne higijene, ne možemo a da se ne zapitamo kolika je ukupna koncentracija štetnih tvari na kraju dana? Još k tome da ne mislimo kako nam ne utječe na zdravlje, kada postoje vidljive negativne promjene u okolišu te je sve više djece obolijeva od različitih bolesti.

Tekst preveden sa portala  Bfr.bund.de.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.