Kako PET ambalaža utječe na pakiranu hranu?

utjecaj pet ambalaže na hranu

Što mislite kako PET ambalaža utječe na hranu, te da li spojevi migriraju iz ambalaže u hranu?

Osnovna funkcija pakiranja je da osigura stabilnost upakiranog sadržaja. Međutim, u većini slučajeva , u okolini prisutnih plinova (vodena para, kisik) mogu utjecati na stabilnost upakiranog proizvoda u uvjetima skladištenja i distribucije.

PET (polietilen tereftalat) se najčešće koristi za pakiranje tekućina (vode, raznih gaziranih i negaziranih sokova) te hrane. Sve više se govori o štetnosti ovog polimera odnosno spojevima koji migriraju iz ambalaže u hranu. Acetaldehid je spoj koji nastaje tijekom skladištenja PET ambalaže. Acetaldehid migrira u vodu te dolazi do promjene mirisa i okusa navedene tekućine, dok se u sokovima te promjene ne osjećaju, ali acetaldehid ipak je prisutan. U tekućinama pakiranim u PET ambalaži, nije prisutan bisfenol A. Nažalost, on se ponajprije nalazi u dječiji bočicama, čašama, plastičnom priboru za jelo ili unutarnjoj podstavi limenki. Također, antimonovi spojevi korišteni su kao katalizatori u proizvodnji polietilen tereftalata. Antimon i njegovi spojevi su toksični.

PET također nije biorazgradljivi materijal, stoga ga nije poželjno odlagati u prirodi. Može se reciklirati, stoga predlažemo da bi zaštitili okoliš da ga pravilo odlažete. Svi navedeni spojevi, prema istraživanjima znanstvenika , migriraju u jako malim koncentracijama. Uzmemo li u obzir koliko svakodnevno konzumiramo hranu pakiranu u različitim ambalažama, te kemikalije koje koristimo za čišćenje kućanstva i sredstva osobne higijene, ne možemo a da se ne zapitamo kolika je ukupna koncentracija štetnih tvari na kraju dana? Još k tome da ne mislimo kako nam ne utječe na zdravlje, kada postoje vidljive negativne promjene u okolišu te je sve više djece obolijeva od različitih bolesti.

Tekst preveden sa portala  Bfr.bund.de.

Leave a Reply