Plan za dug život

životSmatrate da živite nezdravo i stalno ste umorni. Želite li promijeniti svoje životne navike i dan započeti puni energije? Predlažemo plan za dug život …

Niste zadovoljni svojim načinom života. Svaki dan se probudite umorni i bezvoljni? Ne brinite, niste jedini. Želite li poboljšati svoju kvalitetu života, potrebno je unijeti neke promjene. Promjene moraju obuhvaćati i način prehrane i svakodnevne tjelesne aktivnosti.

Prehrana

Obrok – jedite kad ste gladni, ali nemojte dozvoliti da pregladnite. Pregladnjivanje ćete prepoznati po bolovima u želucu. Vaš posljednji obrok neka bude tri sata prije odlaska na spavanje.

Veličina tanjura – ovisno što jedete. Poželjno je da tanjur bude što manji i nemojte dodavati niti grickati još hrane sa strane. Što ste izvadili prvi put i pojedite. Vaš tanjur neka bude raznih boja, a komad mesa neka bude veličine vašeg dlana.

Jedite svaki dan – voće, povrće i orašaste plodove, integralni kruh i žitarice koje sadrže velike količine vlakana.

Jedite tri puta tjedno – nemojte zaboraviti ribu, primjerice losos, bijelu ribu, plavu ribu (tune, srdele, inćune) i slatkovodnu ribu. Pazite koju ribu kupujete, pokušajte naći ribu koja nije iz uzgoja. Bogatijeg je okusa i naravno sadrži više vitamina i minerala.

Izbjegavajte – konzerviranu i gotovu hranu, fast food, umake s vrhnjem i majonezom, zaslađivače s kukuruznim sirupom, gazirana pića bogata šećerom.

Pijte – čistu vodu, obrano mlijeko i čašu vina (dovoljna je jedna čaša dnevno, ne više).

Svakodnevne tjelesne aktivnosti

Šetnja – prošetajte se bar pola sata dnevno. Šetanje je najbolja vježba za osobe koje imaju problema s probavnom. Uz to ćete sagorjeti koji kaloriju.

Vježbanje izdržljivosti  – 3 puta tjedno kardiovaskularne vježbe tako da se oznojite. Kao što sama riječ kaže, kardiovaskularno, ojačat će vam kardiovaskularni sustav.

Vježbe istezanja – svaki dan radite ove vježbe. Prvih nekoliko dana će vas boljeti svaki mišić, ali vrijedi. Na taj način ćete zaštiti vaše mišiće od bilo kakvih ozljeda.

San – spavajte 7-8 sati dnevno. San je ključan za zdravlje jer tijekom spavanja organizam obnavlja i sakuplja potrebno energiju za sljedeći dan. Također, san bitno utječe na hormone koji utječu na funkcioniranje cijelog organizma.

Izvor : zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply