Poboljšana kondicija – poboljšano zdravlje

kondicijaU kakvoj ste kondiciji? Provjerite što prije jer kondicija puno govori o vašem zdravlju …

Hodali ste 10 minuta brzo jer ste žurili na autobus, posao ne može čekati. Kad ste ušli u autobus, ostali ste bez zraka te vas je zaboljelo u području trbuha. To su znakovi da je vaša kondicija loša. Kondicija je indikator loše tjelesne aktivnosti, ali također puno govori o zdravlju vašeg srca i cjelokupnog krvožilnog sustava.

Prosječno dobra kondicija mora vam omogućiti da hodate bez ikakvih znakova umora dvadesetak minuta te cijelo vrijeme razgovarate. To tvrdi Alison Rose, fizioterapeutkinja iz Klinike za sportske ozljede na sveučilištu Leeds Metropolitan.

Ova jednostavna šetnja koja traje dvadesetak minuta ukazuje koliko su snažna vaša pluća i srce. To su dva organa koja moraju biti snažni jer njihova uloga je pumpanje krvi. Što vam je cirkulacija bolja, hranjive tvari lakše dolaze do organa i osigurava se stanicama dovoljna količina kisika.

Kondiciju možete poboljšati postepenim treniranjem. Započnite poboljšanje šetanjem. Hodajte jednu minutu jako brzo, zatim sporije desetak minuta. Svaki put produžujte vrijeme jako brzog hodanja, a smanjujte sporijeg. Vježbu ponavljajte sve dok ne budete mogli hodato dvadeset minuta brzo.

Želite li izmjeriti snagu, koristite naizgled jednostavnu vježbu : potrebna vam je stolica. Razdvojenih nogu stanite ispred stolice. Lagano se spuštajte u sjedeći položaj, a zatim prije nego što se sasvim spustite na stolicu vrlo polako ustanite. Ukoliko možete ovu vježbu ponoviti  bez prekida tijekom 90 sekundi, vaša snaga je odlična. Ako možete samo 60 sekundi sna ga vam je dobra, no ako možete 30 sekundi, snaga vam je vrlo loša.

Kondiciju je potrebno poboljšavati jer na taj način jačate sve tjelesne mišiće i jačate najjači mišić : srce. Što vam je srce jače, naravno, vaše zdravlje je bolje. Tromost pridonosi tijelu mnoge neprilike. To su svjesni naročito oni koji većinu dana sjede.

Pokrenite se, ustanite iz stolice, kauča i posvetite svom tijelu vremena. Nemojte odustajati, iako će vam na početku biti naporno, ali s vremenom ćete se osjećati sve bolje i zdravije.

Izvor : zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply