Pogreške koje usporavaju naš metabolizam

zašto nam je metabolitzam prespor, greške, Pitate se zašto nam je metabolizam spor? U nastavku donosimo najčešće  pogreške koje usporavaju naš metabolizam…

Svi mi smo se barem jednom u životu susreli s osobom koja ima beskonačan apetit te može unijeti u sebe bilo što bez da ne dobije ni grama na kilaži i pomislili kako je tome tako zato što ima brzi metabolizam.

Ubrzani metabolizam je jedan od glavnih pomagača pri skidanju viška kilograma, a evo nekih pogrešaka koje možda činite, a da niste ni svjesni da su upravo to pogreške koje usporavaju vaš metabolizam.

Prenizak dnevni unos kalorija

Prilikom kretanja u borbu s kilogramima većina ljudi drastično smanji kalorijski dnevni unos te makar je takav potez efektivan u početku, dugoročno će uzrokovati kontraefekt te će doći do usporavanja metabolizma te samim time i otežanog gubitka kilograma.

Naše tijelo je zapravo jako pametno i kada mu se uskrati njegovo gorivo, tj. hrana, ono primjećuje taj nedostatak te počinje štediti ono s čime raspolaže te ne sagorijeva unesene kalorije. Na taj način dolazi upravo do usporavanja metabolizma.

Ako će se vaš gubitak kilograma bazirati na kalorijskom deficitu, pobrinite se da on ne bude prenizak te da ga ne prakticirate kroz dugi vremenski period.

 

Sjedilački način života

Kada se krećemo, kalorije se troše te metabolizam cijelo vrijeme radi, a kada većinu dana provedemo u sjedećem položaju, efekt će nažalost biti upravo suprotan.

Iako bi fizičku aktivnost trebalo prakticirati barem tri puta tjedno, u slučajevima kada nemate vremena, dovoljno je čak i ustati s vremena na vrijeme, malo se protegnuti ili pak prošetati.

Nedostatak sna

Kako bi održali normalno zdrastveno stanje, sva živa bića moraju spavati. Nedostatak od samo par sati sna nego što nam je potrebno može povećati rizik od raznih kroničnih bolesti te depresije.

Nedostatak sna, uz to što će utjecati na usporavanje metabolizma, utjecat će i na naš apetit, povećavajući želju za hranom, posebno onu bogatom ugljikohidratima.

Pozitivna činjenica je ta da povratkom u normalni bioritam spavanja se i naš metabolizam vraća u potpunosti u normalu.

Nedostatak treninga s utezima

Fizička aktivnost utjecat će na brzinu našeg metabolizma, ali ipak je bitno o kakvoj se fizičkoj aktivnosti radi.

Najveći utjecaj na organizam i naš metabolizam ima trening s utezima.

Zašto je to tako?

Trening s utezima utjecat će na izgradnju mišićne mase, a upravo mišićna masa je ta koja potiče naš metabolizam na brže sagorijevanje kalorija u stanju mirovanja. U prijevodu, trošit ćemo kalorije prilikom treninga s utezima, ali i nakon njega.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.