Pogrešne pretpostavke medicine tijekom 20.-tog stoljeća

Pogrešne pretpostavke medicine tijekom 20.-tog stoljećaDonosimo vam nekoliko primjera medicinskih činjenica za koje se dokazalo na su pogrešne.

Kad je riječ o zdravlju, bolesti i oboljenjima, medicinska i farmaceutska industrija predstavljaju se kao jedini izvor istine. Činjenica je da medicinska znanost zapravo predstavlja teorije, a te se teorije neprestano miljenju. Evo primjera medicinskih činjenica za koje se dokazalo da su pogrešne :

  • Nekoć se smatralo da puštanje krvi liječi većinu bolesti. Sada se smatra posve neučinkovitim.
  • Margarin se smatrao mnogo zdravijim od maslaca. Istraživanja sada pokazuju da je istina posve suprotna.
  • Jaja su se zbog visokog kolesterola smatrala štetnima. Istraživanja danas tvrde da uopće nisu štetna, nego zapravo zdrava.
  • Tvrdilo se da je alkohol u svim oblicima posve nezdrav i da ge ne bi smjelo uzimati. Nakon toga je medicinska struka ustvrdila da je crveno vino zapravo zdravo za srce, ali ne i druge vrste alkohola. Danas, „medicinska znanost“ tvrdi da su u manjim količinama sve vrste alkohola korisne za zdravlje.
  • Liječnici su tvrdili da je dječja hrana za djecu mnogo bolja od majčina mlijeka. Danas znamo da je istina posve suprotna.
  • Medicinska je znanost tvrdila da prehrana nema apsolutno nikakvog učinka na bolest. Danas se tvrdi da prehrana im golem utjecaj na sprječavanje, ali i uzrok bolesti.
  • Medicinska znanost je nekoć posjedovala znanstvene dokaze da otklanjanje krajnika i slijepog crijeva poboljšava zdravlje i da bi se svi trebali podvrgnuti takvim zahvatima. Danas medicinska struka zastupa posve suprotnu teoriju.
  • Djeci koja su bolovala od astme preporučivalo se da borave u zatvorenim prostorima uz bazene jer se smatralo da je vlaga povoljna za takvo stanje. Danas istraživanja pokazuju da klor kojim je ispunjen zrak oko bazena zapravo otežava i pogoršava astmatično stanje.
  • Najočitiji primjer je činjenica da postoje tisuće lijekova koje je FDA odobrila zbog toga što se znanstveno dokazalo da sprječavaju ili liječe bolesti, uz to ih se reklamiralo kao bezopasne. Godinama kasnije, povučeni su s tržišta jer se dokazalo da ili ne liječe i ne sprječavaju bolesti kako se prije mislilo ili se otkrilo da imaju tako strašne popratne pojave da su jednostavno previše opasni za uporabu.

Izvor : K. Trudeau, Prirodni lijekovi za koje „oni“ ne žele da vi znate, V.B.Z. studio, Zagreb, 2007. Str. 23-24.

Leave a Reply