Polagano žvakanje i uživanje su put do vitkosti

Polagano žvakanjeŽvačite dinamično, snažno i s voljom.  Polagano žvakanje osigurava gubitak kilograma …

Vjerojatno vam to zvuči kao šala. Kako možete smršavjeti ako žvačete polako. Međutim, praksa je pokazala da je uistinu polagano žvakanje jedna od bitnih stvari koja pomaže pri gubljenju viška kilograma.

Polagano žvakanje je spoj žvakanja i i uživanja u jelu. Polaganim žvakanjem izvlačite iz svakog zalogaja tvari koje osiguravaju dobro raspoloženje i život. Znanstvenici polagano žvakanje uspoređuju sa pčelom koja uzima iz cvijeta nektar, potom se hrana u ustima topi poput šećera i svaki okus osvaja nepce.

Pokušajte i vi. Započnite s polaganim žvakanjem voća ili povrća. Žvačite tako dugo dok ne nastane tekuća masa. Osjetit ćete i vi kako se oslobađaju svi okusi.

Jedemo nekoliko puta na dan i većina nas guta velike komade hrane. To uzrokuje težu probavu hrane. Često zaboravimo da prehrana započinje u ustima i stoga ih „preskačemo“. No, polagano i brzo žvakanje odlučuje o zdravlju i bolesti.

Znanstvenik Boorhave je već 1740. godine rekao : „ Kakvo je stanje s hranom u ustima, takvi su crijevni sokovi, kakvi su crijevni sokovi, takva je krv, kakva je krv takvo je i meso.“

Stalnim zanemarivanjem probavljanja hrane u ustima stvarate pogodne uvjete za bolest i masne naslage. Brzim gutanjem velikih komada u trbuhu se stvara „kompost“ u kojem dolazi do truljenja i vrenja. Nastaju otrovne tvari koje štete vašem organizmu.

Jedite sporije, polagano žvakanje omogućava probavnim enzimima i sokovima da obave spoj posao. To je jedini način da hranjive tvari stignu tamo gdje su potrebne.

Izvor : zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply