Povećanjem usana do veće senzualnosti

Lijepe  ženske usne oduvijek su bile inspiracija umjetnicima i nemir pripadnicima suprotnog spola.

Ideali ženske ljepote su formirani u davna vremena i mogu se povezati sa plodnošću. Tako se žena sa većim  usnama (i sa oblinama u globalu) smatra privlačnijom i plodnijom. Ideali ljepote su opstali do današnjih dana, kada je mnogo lakše postići privlačan izgled lica i tijela. Plastična kirurgija je vrtoglavo napredovala posljednjih desetljeća i  može se reći da za svaku ženu ima šta  ponuditi. Mnoge djevojke se osjećaju nesigurno i nedovoljno lijepo zato što imaju male ili tanke usne. Danas to ne mora ostati  trajna osobina. Tehnike povećanja usana su usavršene, a materijali koji se koriste kao fileri ne ostavljaju nezgodne posljedice.

 

Ljepota je stvar mjere

Ljepota lica u velikoj mjeri zavisi od usana i struktura oko njih. Simetrija usana, naglašen volumen, veličina, stanje kože i uglovi usana su najznačajniji kriteriji  prilikom pregleda kod estetskog kirurga. Naravno, najbitnije je da usne imaju harmoničan odnos sa crtama lica. Gornja usna treba biti  nešto tanja u odnosu na donju (zlatni prijesek), a bore oko usana neprimjetne . Sa godinama se usne tanje i prelaze u blago povijen položaj, bore oko usana postaju izraženije, a uglovi se povijaju na dole, što daje pomalo tužan izraz lica. Sve te slabosti su podložne korekcijama koje daju prirodan i značajno mlađi izgled. Pacijent  ne gube osjećaj u usnama, živci  su smješteni u epidermis i dermalni sloj kože, gdje se fileri ne ubacuju.

 

Mjera je ključna stvar kada je u pitanju estetska kirurgija. Ljećnici  će preporučiti optimalne količine filera kako bi se nedostaci uklonili i usne učinile ljepšim. Svako pretjerivanje predstavlja udaljavanje od ideala ljepote, što je naročito važno ukoliko se odlučite za trajne filere.

 

Povećanje usana postupak
Vrste filera

Estetski kirurzi Atlas klinike preporučuju upotrebu jednog od sljedećih filera za povećanje usana: sintetski fileri na bazi hijaluronske kiseline, aquafiling gel i masno tkivo pacijenta.

Hijaluronski fileri su najpopularniji i sadrže hijaluronsku kiselinu u vidu gela, koji se vremenom apsorbuje u tijelo. Hijaluronska kiselina se vezuje za vodu i time usne čini hidriranim,punijim  i znatno mlađim, a borice oko usana ublažene.

Aquafiling gel je supstanca koja se lagano apsorbira (polutrajni filer) i djeluje sasvim prirodno. Po sastavu je 98% fiziološka otopina  i 2% kopolamida, supstance bliske organizmu. Mekan je, ne može se napipati na usnama i ne izaziva alergijske reakcije.

Masno tkivo pacijenta je vjerovatno najsavršenija supstanca za povećanje usana. Ne postoji mogućnost za alergijske reakcije ili pojavu grudvica. Uzima se sa drugog dijela tijela pacijenta i nakon laboratorijskog postupka pročišćavanja popunjavaju se usne. Na mjestu aplikacije se zadržava u velikoj mjeri, ali se ne može unaprijed znati koliko će to točno biti. Nekada je potrebno još jedna aplikacija nakon nekog vremena kako bi efekat bio zadovoljavajuć.

 

Trajnost efekata

U dogovoru sa kirurgom treba izabrati filer i njegovu optimalnu količinu. Trajnost filera se značajno razlikuje. Hijaluronski fileri u početku traju tri do šest mjeseci, a nakon toga sve duže. Aquafiling gel je polutrajan filer i traje oko  pet-šest godina, dok se masno tkivo smatra potpuno trajnim filerom. Trajniji fileri se preporučuju pacijentima koji su sigurni u željeni izgled usana i koji su prethodno već koristili privremene filere.

 

Povjerenje samo specijalistima

Iako je u posljednje vrijeme povećanje usana moguće obaviti i u kozmetičkim salonima, to se nikako ne preporučuje. Samo specijalisti estetske kirurgije imaju dovoljno znanja i vještine da se pouzdano  bave povećanjem usana. Iskusan estetski kirurg poznaje pravilne proporcije lica i potrebne tehnike kojima rješava i najkompletnije  estetske nedostatke.

 

Atlas Estetika postoji od 2006. godine u sklopu Atlas opće  bolnice i čini je pet specijalista plastične i rekonstruktivne kirurgije. Bolnica se nalazi u centru Beograda i posjeduje najsuvremeniju  opremu i ugodan  ambijent. Ukoliko imate pitanja u vezi povećanja usana zakažite besplatno svoj termin za konzultaciju +381 11 785 88 88.