Trovanje hranom

povraćanje,proljev,ljeto,hrana,pokvarena hrana,trovanje hranomStigli su vrući dani. Pri ovako visokim temperaturama treba voditi računa o hrani. Najsigurnije je hranu spremati u frižider ili hladnjak. Ukoliko vam je ostalo hrane nakon ručka ili večera, odmah je spremite na hladno mjesto. Ovo nepisano pravilo naročito vrijedi za juhe, odnosno kuhana jela pogotovo ako sadrže tjesteninu.

Pripazite koju hranu naručujete u restoranima. Najčešće ljeti dolazi do trovanja s hranom i to s ribom. Povraćanje i proljev najčešći su simptomi trovanja hranom. Uzroci povraćanja mogu biti pokvarena hrana ili neko alkoholno piće u slučaju da se povraća neprobavljena  ili poluprobavljena hrana. Međutim, ako se povraća želučana kiselina, ili ako je prisutna krv želučanog podrijetla, onda je uzrok neka ozbiljna bolest i neophodan je liječnički pregled.

Ukoliko povraćate ili imate proljev preporučuje se:

-ispijanje velike količine čaja (npr. od  kamilice) da ne bi ste dehidrirali

-izbjegavati mlijeko i mliječne proizvode da se stanje nebi pogoršalo

-jedite polutvrdu hranu poput banana, kuhanog krumpira

-jedite rižu

-konzumirajte što više slanih štapića i dvopeka.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

One thought on “Trovanje hranom

  1. moj decko ima proljev ovih dana,3 ili vise puta na dan.Povracao je manje nego sto je bio u wcu.E sad,zanima me kako se hraniti,tj ne moze nista da jede jer nema apetita,a strah ga je da ne jede ono sto izaziva povracanje i kenjanje da prostite.nadam se da mu mozete pomoci jer je ocajan.Provodi vise vremena na wc solji nego sa mnom. hvala unaprijed :* micii

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.