Kako prepoznati „pravu“ glad?

glad kontrolaJeste li znali da je osjećaj gladi ponekad lažni alarm?

Apetit vas često može prevariti. Osjećaj „gladi“ nužno ne znači da je vašem organizmu, u tom trenutku, potreba hrana.

Na apetit utječu razni čimbenici :

  • Dehidratacija
  • Nesanica
  • Emocije
  • Pogrešne namirnice.

Dehidratacija

Potrebno je naučiti razliku između prave i lažne gladi. Prava glad izaziva bolove u želucu, glasne zvukove u želucu, nervoza, glavobolja, ….

Lažna glad je najčešće uzrokovana dehidratacijom. Organizmu je potreba voda. Stoga, osjetite li glad, popijte čašu vodu prije nego što vam padne na pamet da pojedete nešto slatko.

Nesanica

Nedovoljno sna utječe na ravnotežu hormona. Poremetimo li hormone, poremeti se osjećaj sitosti i gladi jer upravo i njih kontroliraju hormoni. Hormoni vas mogu „natjerati“ da se najedete i više nego što biste trebali, a mogu vam u potpunosti smanjiti apetit.

Spavajte najmanje 7 sati. i ne zaboravite : Dok spavate, mršavite!

Emocije

Psihičko stanje jako puno utječe na način prehrane. Ako vam je dosadno, onda ćemo jesti od dosade. Osjećate li tjeskobu, najvjerojatnije nećete moći ništa jesti niti piti. Neovisno o tome kako se osjećate, pokušajte, kad se uhvatite da jedete iz navedenih razloga, malo prošetati u prirodi. Osim što će vam poboljšati raspoloženje, nećete se ni prejedati.

Pogrešne namirnice

Konzumirate li samo ugljikohidrate, često ćete osjećati glad. Ubacite u prehranu bjelančevine jer ćete duže vremena imati osjećaj sitosti.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply