Pravilna kombinacija namirnica : Zdravlje

zdravlje

Foto : rainerzufall1981.files.wordpress.com

Pravilna kombinacija namirnica – Zašto?

Vitamini i minerali jesu korisni za naše zdravlje, no nepravilnom kombinacijom vitamina i minerala, mogu se međusobno poništavati. Primjerice, pijete li nekakve pripravke koje sadrže željezo jer ste anemični te odmah nakon toga popijete čašu mlijeka, kalcij će izbaciti iz vašeg organizma sve željezo koje ste unijeli. To je jedan u nizu razloga zašto trebate pravilno kombinirati namirnice.

Pravilna kombinacija namirnica – Kako?

Konzumiranje namirnica bogatih nutrijentima jest ključ za zdravlje, no činjenica da pravilna kombinacija namirnica i te kako pridonosi dodatno vašem zdravlju, svakako treba iskoristiti. Naročito ako ste već skloni svakodnevnom korištenju dodataka prehrani koji vam uskoro neće biti potrebni ako uzmete u obzir savjete.

Pravilna kombinacija namirnica – Savršeni parovi

  1. Crni grah + crvena paprika

Crni grah je odličan izvor željeza, a crvena paprika je odličan izvor vitamina C. Željezo koje se nalazi u biljkama, tzv. „non-hem“ željezo, ne apsorbira se tako brzo u organizmu kao željezo koje se nalazi u mesu. Tek 2 do 20 % „non-hem“ željeza iz probavnog sustava dospije u krvotok, dok željezo iz mesa dospije od 15 do 35 %. Tu bitnu ulogu ima vitamin C koji poboljšava apsorpciju „non-hem“ željeza i do šest puta.

Stoga, anemičari, ovo je savršen par za vas!

  1. Cijelo zrno (cjelovite žitarice) + češnjak + crveni luk

Kao i grah, željezo i cink u cjelovitim žitaricama, organizam prebrzo probavlja te je slaba apsorpcija navedenih minerala. Cjelovite žitarice sadrže tvari koje vežu minerale te tako onemogućuju njihovo unošenje u organizam. No, istraživanja su pokazala da namirnice, poput češnjaka i crvenog luka, koje sadrže sumpor sprječavaju to vezivanje minerala te je njihovo apsorpcija itekako moguća. Termički obrađeni ili sirovi, češnjak i luk imaju isti učinak.

Stoga, iskoristite ovu pravilnu kombinaciju namirnica pri pripravljanju jela sa cjelovitim žitaricama ili čak u sendvičima sa kruhom od cjelovitih žitarica.

  1. Rajčica + maslinovo ulje

Poznata vam je već činjenica da je maslinovo ulje korisno za srce i krvožilni sustav. Maslinovo ulje povećava vrijednost „dobrog“ kolesterola, a snižava „lošeg“. No, u kombinaciji sa rajčicama maslinovo ulje ima „supermoć“. Maslinovo ulje poboljšava antioksidacijsko djelovanje likopena iz rajčice.

Pravilnu kombinaciju ovih namirnica iskoristiti pri pripravi brusketa.

  1. Rajčica + brokula

U kombinaciji, rajčica i brokula su prave „bombe“ u uništavanju kancerogenih stanica. U istraživanju Cancer Research, otkrili su da ova kominacija usporava rast tumora prostate. Dijeta koje je sadržavala 10 % rajčice i 10 % brokule, umanjila je rast tumora za 52 %. Dok, dijeta sa isključivo samo sa rajčicom umanjila je za 34 % i isključivo samo sa brokulom za 42 %.

Pravilnu kombinaciju ovih namirnica iskoristite za pripravu raznih umaka.

  1. Prokulica + maslinovo ulje

Prokulice sadrže vitamin K koji sprječava zgrušavanje krvi te jača kosti. Također, vitamin K spada u skupinu vitamina topljivih u mastima. Tu ulogu dobiva maslinovo ulje koje je bogato zdravim mononezasićenim masnim kiselinama. Olakšati će apsorpciju vitamina K.

Pravilnu kombinaciju ovih namirnica iskoristite u jednostavnoj pripravi prokulica „na salatu“. Prokuhajte prokulice te začinite češnjakom i maslinovim uljem.

  1. Tamna čokolada + jabuke

Zajedno, tamna čokolada i jabuka poboljšati će zdravlje vašeg srca. Koža jabuke sadrži flavonoid kvercetin koji djeluje protuupalno. Kakao u čokoladi sadrži katehin, antioksidans koji sprječava slabljenje krvnih žila. U kombinaciji, ova dva antioksidans sprječavaju stvaranje ugrušaka.

Pravilnu kombinaciju ovih namirnica iskoristite za umakanje jabuke u tamnu čokoladu. I zapamtite, mliječna čokolada vam neće doprinijeti zdravlju jer sadrži jako malo kakaa, a jako puno šećera.

Izvor : Zdravlje-prehrana.com

Reference :

  • C. Sass, Slim down now : shed pounds and inches with real food, real fast, HarperOne, 2015

Leave a Reply