Prehrambena vrijednost mlijeka

Mlijeko,kalcij, savršena namirnica, djecaMlijeko je namirnica visoke prehrambene i biološke vrijednosti te zbog vrijednih sastojaka koje sadrži smatra  se prirodno savršenom hranom.

  • Mlijeko sadrži proteine, linolnu i linoleinsku, masnu kiselinu, vitamine B1 i B2, pantotensku kiselinu B5, B6, folnu kiselinu B12, vitamin C, A, E i D, kalcij, fosfor,  kalij, magnezij, natrij, cink i željezo te lako probavljive masti i ugljikohidrate koji su glavni izvor energije u organizmu.
  • Proteini mlijeka opskrbljuju organizam esencijalnim aminokiselinama te imunoaktivni sustav proteina u mlijeku pruža važnu otpornost i zaštitu ljuskom organizmu od štetnih bakterija, virusa i uzročnika zaraznih bolesti.
  • Prisutnost masti jedan od glavnih razloga za izostavljanje mlijeka iz svakodnevne prehrane, što je neopravdano jer na tržištu postoji mlijeko s različitim udjelima mliječne masti.
  • Važno je napomeniti kako se mliječna mast i kolesterol ne smatraju opasnima za osobe sa srčanim bolestima. Komponente prisutne u mliječnoj masti smatra se preveniraju rak, bolesti srca i krvožilnog sustava, smanjuju mogućnost akomuliranja masti u arterijama.
  • Ugljikohidrat laktoza, osim što je lako probavljiv te se stoga smanjuje njegovo nakupljanje u jetri zbog čega je epogodan i za osobe sa šećernom bolesti, potiče peristaltiku crijeva, sudjeluje u sintezi vitamina, uspostavlja blago kiselu reakciju u crijevima čime spriječava rast štetnih bakterija i osigurava optimalnu razinu magnezija te olakšava iskoristivost kalcija u organizmu.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.