Prehrana za bebe i dojenčad

 prehrana beba, dojenčad, zdravlje, prehranaTijekom prve godine života mlijeko je glavna hrana svaku bebu- dojenčeta. Dohrana se vrši nakon 5- 6 mjeseca.

U prvih 4-6 mjeseci, beba dobiva iz mlijeka potrebnu energiju i hranjive tvar bitne za rast i razvoj. Nakon 5-tog ili 6-tog mjeseca potrebno je prehranu obogatiti i drugim vrstama hrane i postupnim uvođenjem voća, povrća, mesa i žitarica. U izboru mlijeka za prehranu dojenčeta uvijek treba dati prednost majčinom mlijeku.

Što se tiče dohrane, tj. uvođenja bilo koje hrane osim mlijeka, ona počinje s navršenih 6 mjeseci. Obično se između podoja ponudi na žlicu voćni sok ili sok od nekog povrća, kao npr. od mrkve, cikle… Ako dijete odbije sok ili bilo koju hranu koju uvodimo poslije njega, ne treba ga forsirati nego ga i dalje ostaviti na majčinom mlijeku. Ako se priviknulo na voćni ili sok od povrća, maksimalna količina neka bude 100 mililitara.

Pri uvođenju dohrane treba paziti na nekoliko pravila:

  • Djetetu treba dati vremena da se privikne na novi okus, uvodeći jednu po jednu vrstu voća ili povrća (obično se prvo uvodi voće u obliku voćne ili voćno-žitne kaše). Taj obrok zamjenjuje jedan mliječni obrok i idealno bi ga bilo davati žlicom. Pri izboru žitarica treba dati prednost onima koje su bogate željezom.
  • Nakon 6-tog mjeseca života postupno se uvodi raznovrsna hrana (voće, povrće, meso), a dva mliječna obroka mogu se zamijeniti obrokom voća ili žitarica, odnosno juhe i povrća. Od mesa treba izabrati meso peradi, ribu te teletinu ili janjetinu. Jaja se uvode najkasnije i to prvo žumanjak, a tek po završetku prve godine i bjelanjak. Ne treba pojesti više od žumanjka tjedno.
  • Važna je kombinacija namirnica. Potrebno je kombinirati voće sa žitaricama, odnosno povrće s mesom i to bez mliječnih dodataka. Piće nakon prvog obroka može biti obična voda ili voćni sok. U dobi od 6-12 mjeseci još uvijek postoje 2 do 3 mliječna obroka, od kojih jedan može biti u obliku prerađevina (sir ili puding) ili u obliku mliječno-žitne kašice.
  • Hrana dojenčadi ne smije se dodatno soliti.
  • Krajem prve godine života dijete ima 5 obroka: dva mliječna (jutro i večer), jedan povrtno-mliječni te jedan voćno-žitni. To je vrijeme kada dijete jede na žlicu, pije iz čašice i kada je prihvatilo svu hranu koja se u njegovoj kući jede i sprema.

Izvor : maminosunce, broj 42/travanj 2013., str. 18-20

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.