Prehrana u proljeće

koprivaProljeće je idealno vrijeme kako poboljšati prehranu. Prehrana u proljeće treba biti razovrsna bez kalorične hrane, gaziranih i alkoholnih pića. Na taj način će te eliminirati toksine iz organizma i organizam će živnuti sa energijom i imunitetom.

Lagano stiže proljeće, a sa proljećem stižu zdravstveni simptomi kao što su umor, pospanost, promjene na koži, glavobolja i bezvoljnost.

Ništa od toga nije čudno jer zimi su niske temperature, prehrana je monotona, zaliha vitamina i minerala su na minimumu. Dok nam u prehrani nedostaju i prehrambenih vlakana, a moramo priznati da smo se slabo fizički kretali, više vremena smo provodili u zatvorenim prostorijama.

Sve što smo radili za vrijeme zime, za vrijeme proljeća radimo suprotno od toga.

Za vrijeme proljeća organizam moramo potaknuti na proljetnu detoksikaciju jer je to jedini način da se organizam osloboditi od štetnih tvari koji su se nakupljali tijekom zime.

Prehrana u proljeće-nekoliko savjeta:

·         Više se fizički krećite: ljudsko tijelo je stvoreno kako bi se kretalo, zato ne gubite vrijeme, počnite se više kretati, na taj način će se poboljšati kondicija organizma, povećati će se iskorištavanje viška masti koji ste nakupili zbog prehrane tijekom zime, poboljšati će se funkcija srčanog i dišnog sustava, poboljšat ćete peristaltiku tj. metabolizam crijeva, jednostavno rečeno smanjit će te rizik i razvoja od bolesti 21. stoljeća-depresije.

·         Izbacite kaloričnu hranu, tijekom zime ste jeli dosta masne, slane, slatke i visoko energetske bogate hrane. U prehranu ubacite hranu koja je bogata vitaminima, mineralima, prehrambenim vlaknima i ostalim važnim nutrijentima. Ne znači da više ne smijete jesti meso, već znači da u prehranu ubacite više voća i povrća. Od povrća preporučamo: blitvu, kupus, špinat i zelenu salatu. Od povrća preporučamo: jabuku, kivi i limun-zbog toga što su prave nutritivne bombe. Od mesa preporučamo: piletinu, puretinu tj. bijelo meso. Npr. prijedlog jela: juha od povrća, piletina sa žara uz zelenu salatu koja je prelivena sa visoko vrijednim maslinovim uljem.

·         Izbacite alkohol: tijekom zime uz slanu i kaloričnu hranu, često je kumovao i alkohol. Osim alkohola izbacite i gazirana pića, gotove sokove (gazirane) jer u sebi sadrže dosta umjetnih zaslađivača i ostalih aditiva.

Okrenimo se proizvodima iz prirode i pijte:

o   Običnu vodu

o   Ocijedite limun i zasladite ga sa žličicom prirodnog meda

o   Pijte čaj od koprive.

Pri kupnji čaja od koprive, svakako sugeriramo da kupite čaj od provjerenog proizvođača. Za čaj od koprive koriste se listovi koprive.

Djelotvornost čaja od koprive:

·         Čisti i poboljšava krv

·         Pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanje kolesterola u krvi

·         Liječi infekcije mokračnog trakta

·         Djeluje kao diuretik

·         Stimulira rad crijeva

·         Opskrbljuje krv sa važnim mineralom, a to je željezo.

Izvor: zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply