Preporučljiva prehrana za dijabetičare

Prehrana za dijabetes, zdravlje, prehrana, šećerDijabetes je bolest koja češće pogađa žene nego muškarce. Ako se ne liječi, može izazvati ozbiljne komplikacije, uključujući srčani udar, bolesti bubrega i sljepoću.

Glavna karakteristika dijabetesa je velika koncentracija glukoze ili šećera u krvi. Velika koncentracija glukoze može biti izazvana neodgovarajućom količinom inzulina (hormona koji prenosi glukozu iz krvi u tjelesne stanice) ili nesposobnošću tijela da pravilno reagira na inzulin.

Razlikujemo :

  • Dijabetes tipa I : javlja se prije 40. godine života i to iznenada, osobe koje boluju od ovog tipa moraju uzimati inzulin
  • Dijabetes tipa II : javlja se nakon srednjih godina, često nema nikakvih simptoma, otkrije se rutinskom kontrolom.

Glavni faktor rizika obolijevanja od dijabetesa je debljina, iako veliku ulogu imaju i geni.

Prehrana

Dijabetičari trebaju jesti hranu koja je bogata vlaknima i složenim ugljikohidratima (voće, povrće, mahunarke, cjelovite žitarice), začine (cimet, klinčić, lovorov list) i krom (prokulice, grejp, školjke).

Dijabetičari često trebaju biti da dijeti koja podrazumijeva puno ugljikohidrata i vlakana. Uzimanje šećera je strogo ograničeno. Složeni ugljikohidrati, posebno mahunarke i žitarice, dobra su hrana jer daju vremena inzulinu da iskoristi glukozu i polako i stabilno sagorijevaju.

Navedeni začini mogu utrostručiti sposobnost inzulina za metabolizam (pretvaranje) glukoze. Krom, mineral u tragovima, pomaže tijelu da iskoristi glukozu.

Savjet : Svi dijabetičari trebaju biti pod liječničkom kontrolom.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply