Priprema organizma za hladne dane

priprema, organizma, hladniji dani, prehlada, gripa, vitamin C, biljni čajevi, cink, imunitetHladniji dani pomalo stižu. Jako je važno znati pripremiti organizam za hladnije dani da bismo izbjegli prehladu i gripu.

Jesen je prijelazno razdoblje za naš organizam. Ipak našem tijelu treba malo vremena da se prilagodi vremenskim uvjetima. Ukoliko mu malo ne pomognemo, dolazi do slabljenja imuniteta, a znamo što se događa kad on oslabi.

Nemojte se iznenaditi ako u ovom prijelaznom razdoblju osjetiti glavobolju, umor, slabu koncentraciju te probavne tegobe (žgaravica, hemoroidi …).

Svakako je potrebno konzumirati više sezonskog voća i povrća. Namirnica koja se preporuča za jačanje imuniteta je med. Nije važno od koje je biljka, najvažnije je da ga što više konzumirate. Idealna kombinacija je vaš najdraži čaj i med. Ne bi bilo loše da stavite malo i limunovog soka. Limunov sok je prava „bomba“ vitamina C. Pijte ga što više. Ne samo da će vam očistiti organizam od raznih toksina nego će ga zaštiti.

Biljni čajevi ne samo da nas zagriju tijekom hladnih dana, nego vas i obogate svojim ljekovitim sastojcima.

Druga važna namirnica je juha od povrća. Možete je pripraviti kako god želite. Međutim osnovni sastojci koje nikako ne smijete zaboraviti su mrkva, celer, luk i peršin. Sve su to namirnice koje su bogate vitaminom C. Ako stavite luk u svoju domaću juhu osigurat ćete svoj organizmu jako važne nutrijente koji pomažu organizmu da se bori protiv raznih virusa. Luk ili kapula je namirnica koje je poznata već od španjolske gripe jer je spasila život mnogim ljudima. Svakako nemojte zaboraviti češnjak. Pomoći će vam kod grlobolje, snižavanju tjelesne temperature odnosno kod svake crijevne i dišne infekcije.

Ne zaboravite :

  • Konzumirajte namirnice koje su bogate cinkom
  • Ne zaboravite se naspavati. Spavajte najmanje 7 sati
  • Pijte dosta tekućine
  • Pokušajte vježbati barem 30 minuta dnevno
  • Izbjegavajte alkohol.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply