Pripremite kožu za plažu

sunčanje, UV zračenje

Pripremite kožu za plažu jer uskoro započinje sezona sunčanja i kupanja. Doduše, neki su je već i započeli. No, svakako se ne smije zaboraviti na zaštitu protiv UV zračenja. Kožu trebate pripremiti iznutra i izvana. Kako je to najbolje napraviti? Prehranom, naravno.

U zadnje vrijeme vrlo često možemo pročitati i vidjeti u medijima reklame koje predlažu razne kapsule za pripremanje kože za sunčanje. Mi vam ipak predlažemo da pripremite kožu za plažu pravilnom prehranom jer ona ipak ima samo pozitivan učinak na vaš organizam, bez ikakvih nuspojava. Također, prehrana će vam pomoći da vaš organizam akumulira toliko potreban vitamin D koji je potreban za zdravlje kostiju.

Voda 

Voda hrani iznutra naše stanice kože, pomaže u očuvanju starih stanica i rastu novih. Potrebno je da koža zadržava vodu u najdubljim stanicama kako bi se mogla revitalizirati i zadržati svježinu. Na taj način usporava se usporavanje kože. Također, voda ubrzava izmjenu štetnih i hranjivih tvari. Sunčanje na plaži ubrzava ljuštenje kože. To je prirodan proces tijekom kojeg se uklanjaju mrtve stanice kože.  No, suha koža se brze ljušti od hidratizirane, stoga je potrebno opskrbiti organizam sa dovoljnom količinom vode.

Ako ne možete biti veće količine vode, birajte čajeve. Skuhajte čaj i ohladite ga ili čak zamrznite. To vam je bolji izbor, nego li kupovati gotov ledeni čaj koji je pun aditiva i umjetnih sladila, za razliku od čaja kojeg vi skuhate. Slobodno se poslužite našim čajevima koje možete kupiti na : shop.zdravlje-prehrana.com

Bobičasto voće

Priprema kože za plažu ne može bez antioksidansa. Već vam je poznato da je bobičasto voće bogato antioksidansima. Oni pružaju prirodnu zaštitu protiv UV zračenja. Upotrebljavajte ih za priremu raznih, ljetnih voćnih salata. Bar će vam to biti ukusna salata, pa čak i za vaše najmanje.

Povrće

Beta karoten – neizostavan u ljetnim danima. Batat je bogat beta karotenom, ali i vitaminom C i E koji sprječavaju oksidativna oštećenja koje nastaju zbog prevelikog izlaganja suncu. Ako ste alergični na sunce, konzumirajte što više namirnica koje su bogate beta karotenom. Osjetljivost kože na sunce možete umanjiti i rajčicom. Likopen prisutan u rajčici i te kako će vam pomoći. No, pokušajte koristiti rajčicu u raznim jelima, odnosno da je skuhana jer je tada iskoristivost likopena puno veća.  Ne zaboravite i mrkvu, ali i brokulu. Vitamin C u brokuli potiče proizvodnju kolagena koji čini kožu otpornom na vanjske uvjete. Dok, vitamini u špinatu mogu vam pomoći u obnavljanju kože čak i ako ste imali melanom.

Tamna čokolada 

Čokolada nam je svima omiljena namirnica, tako da nećete imati problema s konzumiranjem. No, potrebno je birati čokolade koje u sebi imaju veliki postotak kakaa jer kakaovac djeluje antioksidativno i vaša koža će biti mekša.

Lubenica

Sadrži likopen kao i rajčica, i još je bogata vodom koja će vam dodatno hidratizirati kožu! Kako se priroda pobrinula da imamo prirodnu zaštitu protiv UV zračenja! Toliko namirnica koje sadrže korisne tvari za naš organizam i njegovu zaštitu.

Isprobajte naš smoothie od lubenice. Recepte pronađite ovdje.

Uživajte u ljetu i obilju zdravih namirnica i ne zaboravite se zaštiti!

Izvor : Zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply