Prirodni lijekovi u hrani

povrće zdravlje prehrana imunitet bakterije rakPostoji dosta sastojaka u hrani koji štite naš organizam od različitih bolesti. Navesti ćemo vam glavne kemijske tvari koji imaju korisno djelovanje na zdravlje.

Acidofil

Lactobacillus acidophilus, poznatiji kao acidofil, dobroćudna je bakterija. Liječnici često preporučuju konzumiranje jogurta koji sadrže acidofil, naročito osobama koje imaju problema s probavom. Također, pokazalo se da je učinkovit protiv vaginalnih kvaščevih gljivica i drugih infekcija uzrokovanih gljivicom Candida albicans.

Alfa-linolenska kiselina

Prisutna je u lanenom sjemenu i jedna je od omega-3 polinezasićenih masnih kiselina. Ova kiselina sprječava metabolizam druge masne kiseline, linolenske, za koji se vjeruje da ubrzava tempo kojim se umnožavaju određeni tipovi stanica raka.

Betakaroten

S ovim kemijskim spojem smo već jako dobro upoznati. Brojna su istraživanja pokazala da osobe koje jedu hranu bogatu ovim spojem mnogo manje obolijevaju od različitih vrsta raka, uključujući rak dojke, debelog crijeva i rektalni rak.

Bioflavonoidi

Pomaže u sprječavanju razvoja određenih vrsta raka. Bioflavonoid rutin koristan je u liječenju krhkosti kapilara i lakših nagnječenja. Neki flavonoidi smanjuju upale uzrokovane alergijskim reakcijama.

Fenolna kiselina

Nalazi se u mnogim vrstama hrane, naročito češnjaku, lanenom sjemenu, zelenom čaju i agrumima. Ona je antioksidans koji pomaže sprječavanje slobodnih radikala da oštećuju normalne stanice.

Izoflavoni

Nalaze se u mahunarkama kao što su šareni grah, grašak, leća i kikiriki. Ti spojevi blokiraju receptore estrogena sprječavajući na taj način rast stanica tumora.

Poliacetileni

Nalazimo ih u povrću iz porodice štitarki (mrkva, celer, pastrnjak). Također ima ulogu sprječavanju rasta tumora. Uništavaju benzopirin, posebno smrtonosan karcinogen.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.