Prirodni sokovi – neizostavni dio prehrane za zdravlje

sok, prirodno

Foto : http://entsafter-testsieger.net

Jedemo hranu koja nam privremeno utažuje hlad, ali našem organizmu ne utažava potrebu za niti jednim vitaminom niti mineralom. Razumijemo da ritam života ostavlja jako malo vremena za uživanje u hrani. Uglavnom se radi o tome da dolazite umorni s posla doma i želite samo nešto pojesti. Budući da ste gladni kao vuk, nije vam bitno što želite pojesti.

Tu se javlja potreba za prirodnim sokovima. Zašto? Jer oni mogu osigurati svakodnevne potrebe za hranjvim tvarima!

Namirnice koje svakodnevno konzumirate su zamrznute i pune dodataka i pojačivača okusa. Izvorna namirnica, plod industrijski obrađene zemlje, izgubila je okus. Pod plodom mislimo i na voće i na povrće i na žitarice.

Prirodni sokovi su samo pravi korak prema dugotrajnijoj promjeni prehrane. Zašto prvi korak? Zato jer kad primjetiti koliko ćete imati više energije i nećete biti umorni zbog samo dvije čaše prirodnog soka dnevno, osjetit ćete potrebu za uvođenjem još zdravijih namirnica u vašu prehranu.

Prirodni sokovi unose vitalnost u vašu prehranu i zdravlje. Prehrana koja je puna šećera i bez ikakvih prirodnih sastojaka će vas samo još više iscrpljivati. Bez hranjivih tvari, vaš organizam ne može normalno funkcionirati. Tada se počinje javljati glavobolja, konstantan umor te s vremenom se u organizmu počinju odvijati procesi koji štete vašem zdravlju jer unos previše štetnih tvari u organizam potiče i razvijanje raznih bolesti. Iz tog razloga sve više osoba ima problema sa želucem i debelim crijevima. Namirnice koje su zamrznute te u sebi sadrže ponajviše aditive nemaju vlakna koja su potrebna crijevima.

Ukoliko teško pronalazite vrijeme za kuhanje ili čašu vode koje naše tijelo toliko traži, ponajprije ćete posegnuti za napitcima punim šećera koji vam trenutno pomažu da izdržite dan. Naše tijelo nije naviklo na tu praznu energiju te kako smo već napomenuli, upozorava nas umorom.

Želite li prekinuti taj zatvoreni krug gladnog vuka te napitaka punih šećera, poslušajte naš savjet i posegnite za svježim sokovima od voća i povrća jer su korisni čitavom organizmu :

 • Kosti – bijela repa sadrži visok postotak kalcija. Zato je sok od bijele repe vrlo dobar za djecu dok rastu.
 • Gušterača – prokulica sadrži nužne elemente za stvaranje inzulina. Zato se preporučuje kod dijabetesa.
 • Probava – breskva i šljiva dobre su za sprječavanje zatvora. Marelica zatvara i djeluje kontraktivno. Celer olakšava probavu. Špinat čisti i regenerira probavni trakt.
 • Krv – cikla potiče stvaranje crvenih krvnih tjelešaca, obogaćuje krv i povećava njegovu lužnatost.
 • Srce – grožđe, jabuka, limun i limeta ; češnjak među ostalima imaju izvrsna svojstva koja osnažuju srce.
 • Jetra – kupus štiti jetru i suzbija bolesti. Minerali koji se nalaze u cikli blagotvorni su za jetru i za žučnu kesu.
 • Bubrezi i mjehur – lubenica, grožđe i borovnica pročišćevaju bubrege i urinarne traktove. Šparoge potiču rad bubrega i crijeva.
 • Glava – sok od celera olakšava glavobolju. Sok od kivija, kao i od marelice i manga, idealan je za otklanjanje umora, stresa i povišene temperature. Grožđe je sedativ i pomaže pri uspavljivanju.
 • Kosa – salata, zahvaljujući siliciju koji sadrži revitalizira kosu i kožu. Krastavac i paprika donose zdravlje i vitalnost kosi, koži i noktima.
 • Oči – Komorač se preporučuje za tretmane za očne bolesti i migrene. Mrkva je dobra za vid.
 • Koža i ten – Mrkva i batat sadrže vitamine koji su potrebni za zdravlje kože.
 • Grlo i ždrijelo – Sok od ananasa i sok od đumbira djelotvorni su pri liječenju faringitisa i blagotvorno djeluju na glasnice.

Pratite naše stranicu i birajte recepture prirodnih sokova prema vašim potrebama! Uživajte u prirodnom sokovima zajedno s nama!

Izvor ; Zdravlje-prehrana.com

Reference : 

– C. Antist : Snaga prirodnih sokova : Osvježavajući i zdravi sokovi od voća i povrća, Editorial Oceano, S.L. 2004, str 15-17

Leave a Reply