Probava – prehrana za poboljšanje

probava

.

Probava postaje problem br. 1 kod većina osoba. Javljaju se problemi poput zatvora ili dijareje. Rijetko tko da ima u potpunosti izbalansiranu probavu. Razlog tome je sve veći broj namirnica na policama čije porijeklo i ne znamo, unatoč brojnim deklaracijama. K tome pridonosi i stres kojem smo svakodnevno izloženi. I još jedan važan faktor, previše sjedenja, a malo rekreacije.

Probava se ne može popraviti u kratkom vremenu. Želite li poboljšati zdravlje vaših crijeva te potaknuti prbavu, potrebno je :

  • Uvođenje probiotika i prebiotika u prehranu
  • Tjelesna aktivnost svaki dan najmanje 30 minuta
  • Povećanje unos vode u organizam.

Probava – probiotici & prebiotici

Zdravlje naših crijeva određuju bakterije. Postoje dobre i loše. O nama ovisi koje će prevladati. Korisne bakterije svojim metabolizmom stvaraju nepovoljne uvjete za rast patogenih mikroorganizama, pomažu nam da dobijemo sve važne hranjive tvari i energiju, a odgovorne su i za sintezu vitamina K i nekih vitamina B skupine.Loše bakterije uzrokuju autoimunološke bolesti i gastrointestalne poremećaje koji djeluju na zdravlje cijelog organizma.

Probiotici – ili korisne bakterije živi su organizmi koji djeluju povoljno na svojstva mikroflore probavnog sustava. Stoga se dodaju mliječnim proizvodima, naročito mlijeku i siru. Lactobacillus i Bifidobacterium su bakterije koje se najčešće koriste u takvim proizvodima.

Prebiotici – nisu živi organizmi. To su neprobavljivi ugljikohidrati koji služe kao dobra hrana odabranim dobrim bakterijama. Nahranimo li dobre bakterije, one će biti aktivnije i jače u odnosu na patogene organizme.

Probava & tjelesna aktivnost

Tjelesna aktivnost je ključna za poticanje probave. Zašto? Tjelesna aktivnost smanjuje vrijeme potrebno za kretanje hrane kroz debelo crijevo. Na taj način se ograničava apsorpcija vode iz hrane u crijevima. Ostane li hrana u crijevima bez vode, dolazi do zatvora. Tjelovježba ubrzava disanje i rad srca što pomaže da se stimulira prirodna kontrakcija crijevnih mišića. Ako nema kontrakcije, nema mi pravilne probave. Vježbajte barem pola sata dnevno. Već u prvom tjednu primjetiti ćete promjenu. To ne moraju biti teške vježbe, to može biti lagana šetnja ili planinarenje. Bitno je da se krećete.

Probava & voda

Dehidracija je jedna od glavnih čimbenika koji utječu na stvaranje zatvore. Ako je smanjen unos vode u organizam, crijeva će apsorbirati svu vode iz hrane u crijevima te dolazi do zatvora (kao što smo prethodno objasnili). Imate li problema s dijarejom, također morate nadomjestiti izgubljenju tekućinu sa vodom. Voda osigurava i stanicama u crijevima dovoljnu količinu kisika što doprinosi njihovom intenzivnijem radu.

Krenite u promjene odmah danas, laganom šetnjom u poslijepodnevnim satima te se na povratku doma počastite jednim probiotikom.

Izvor : Zdravlje-prehrana.com

Reference :

  • Vranešić, I. Alebić, Hrana pod povećalom, Profil, Zagreb, 2006.

Leave a Reply