Probiotici i zdrav mozak

probiotici, mozak veza, Probiotici i zdrav mozak, jeste li se ikada zapitali postoji li povetanost? Probiotici su dobri i protiv stresa…

Na nama i u nama živi oko 40 bilijuna bakterija koje ne stvaraju nikakve zdravstvene probleme, štoviše, čak su od izrazitog značaja za održavanje našeg zdravlja. Riječ je o probioticima, koji čine jedan dio tih živih mikroorganizama.

Najčešće vrste probiotika su Lactobacillus ili Bifidobacteria. Unutar te dvije glavne skupine, postoje mnogobrojne podvrste, sve s različitim učinkom na ljudski organizam.

Povezanost mozga i probavnog sustava

Velika većina sigurno ne razmišlja na ovaj način, ali naš probavni sustav povezan je s našim živčanim sustavom kako fizički, tako i biokemijski.

Vagusni živac je veliki živac koji povezuje probavni sustav s našim mozgom putem živčanih signala. Uz njega, povezanost postoji i uz pomoć mikroba koji se nalaze u našim crijevima. Riječ je o kemijskim molekulama koje proizvedene mogu djelovati kao signali koje mozak prepoznaje te reagira u skladu s njima. Neke od njih su masne kiseline kratkog lanca, neuroprijenosnici i aminokiseline.

Uz proizvodnju supstanci koje mogu djelovati na rad mozga, bakterije probavnog sustava mogu utjecati na centralni živčani sustav tako da kontroliraju upalne procese i proizvodnju hormona.

Promijenjen sastav mikroorganizama probavnog sustava

Kemijski sastav našeg probavnog sustava mijenja se prilikom raznih bolesti, kao što je npr. proljev, kada je narušena ravnoteža naše crijevne mikroflore.
Promijenjen sastav uočen je i kod pretilih ljudi, srčanih bolesnika te ljudi s dijabetesom tipa 2.

Upravo probiotici su ti koji mogu obnoviti naš probavni sustav te vratiti ravnotežu unutar našeg probavnog sustava te olakšati simptome.

Sindrom iritabilnog debelog crijeva izravno je povezan s probavnim sustavom, a uzimanje probiotika smanjuje simptome poput boli i napuhanosti.

Također, čak se i neki poremećaji rada živčanog sustava i mentalni poremećaji povezuju s većim udjelom bakterija koje uzrokuju bolesti unutar probavnog sustava.

Probiotici u borbi protiv stresa, anksioznosti i depresije

Stres je danas jedno od stanja koje smo svi iskusili na vlastitoj koži. U stanjima poput stanja stresa, tjeskobe ili čak depresije popraćena su većom razinom kortizola u krvi, hormonom stresa.

Prilikom znanstvenih istraživanja primijećeno je kako konzumacija probiotika kroz period od dva mjeseca pozitivno utječe na snižavanje kortizola te na taj način smanjuje simptome navedenih stanja.

Također, navodi se kako konzumacija probiotika može smanjiti simptome multiple skleroze, ali da bi se to potvrdilo sa sigurnošću, potrebno je provesti veći broj istraživanja.

Sve u svemu, može se zaključiti kako konzumiranje probiotika može imati blagotvoran učinak na zdravlje samog mozga, no još je prerano da bi se to tvrdilo s potpunom sigurnošću te se ne bi se smjeli zamijeniti niti smatrati potpunim lijekom za ova stanja već kao dodatak uz pravilnu prehranu.

Kroz prehranu probiotike možemo unijeti kroz namirnice poput jogurta ili kefira ili ako je potrebno kroz suplementaciju kako bi svom organizmu osigurali zdrav probavni sustav, a ujedno i zdravlje cjelokupnog organizma.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.