Propolis i njegovo djelovanje na zdravlje

Foto : apovendis.de

Foto : apovendis.de

Propolis je prirodni antibiotik koji djeluje na naše zdravlje preventivno. Čestim konzumiranjem propolisa podižete imunitet. Osim toga, poboljšava cirkulaciju i epitelizaciju kože pri lakšim opekotinama, površinskim ranama, ogrebotinama, ugrizima kukaca i herpesu.

Budući da propolis jača imunitet, na taj način sprječava gripu i ostale viruse da napadnu vaš organizam. Također, imate li upalu grlu svakako koristite propolis.

Ljekovitost propolisa proizlazi iz njegovog antioksidacijskog djelovanja. Ona djeluje na slobodne radikale i uspješno ih odstranjuje. Uništavanjem radikala sprječava se i moguićnost nastanka i razvoja karcinoma. Njegovo djelovanje pokazalo se najdjelotvornije kod raka debelog crijeva. Pretpostavlja se da su antikarcenogeno djelovanje zaslužni flavonoidi i etanoli. Propolis je zauzeo važno mjesto u borbi protiv karcinoma i postao jedan od važnih namirnica prehrane.

Propolis je poznat i kao eliksir mladosti jer pomaže pri obnovi tkiva. Nezamjenjiv je i kod složenih poremećaja i bolesti, posebno kod onih koji su posljedica stresna i užurbana života te zagađena okoliša. Propolis je koristan svima koji žele smanjiti štetne posljedica svakodnevnog stresnog načina života zbog kojeg slabi imunitet i organizam postaje podložan mnogim bolestima.

Propolis djeluje :

  • Antibakterijski
  • Antiparazitno
  • Antivirusno
  • Antiupalno
  • Anestetski
  • Antioksidacijski.

Propolis se preporučuje djeci od druge godine života. Dozira se prema godinama. Koliko godina, toliko kapi. Najaktivniji je u prirodnom krutom stanju u kakvom je u košnici. Najbolje ga je nakapati na pola kocke šećera i ostaviti jedan dan da odstoji.

Za većinu osoba je netoksičan, no kod nekih osoba izaziva alergijsku reakciju. Osobe koje boluju od astme trebale bi ga izbjegavati jer bi kemijski spojevi koje sadrže mogli izazvati astmatični napad. Osobama koje su alergične na ubode pčela, savjetuje se izbjegavanje zbog moguće pojačane osjetljivosti na bilo koji pčelinji vosak.

Izvor : Zdravlje-prehrana.com

Reference :

-Zdravlje iz košnice, Med i drugi pčelinji proizvodi, PARADOX d.o.o., Rijeka, str 50-53

Leave a Reply