Pušenje u trudnoći

Pušenje u trudnoćiPušenje u trudnoće je glavni uzrok brojnim komplikacijama u trudnoći : djeca se rađaju prije vremena, premala tjelesna težina, pa čak i pobačaj.

Pušenje je opasnije za fetus nego dijabetes ili povišeni krvni tlak, tvrdi dr. R. Welch. Dijabetes i povišeni tlak mogu se kontrolirati određenim lijekovima i na taj način se beba može zaštititi, dok od negativnog djelovanja pušenja se ne može.

Pušenje tijekom trudnoće je opasno jer cigarete sadrže oko 4,000 kemikalija, od kojih je oko 60 – kancerogeno. Toksični dim cigareta ulazi u krvotok majke koji je jedini izvor kisika i nutrijenata fetusu.

Najopasniji spojevi cigarete su nikotin i ugljični monoksid. I oni uzrokuju najviše tegoba tijekom trudnoće jer blokiraju kisik fetusu. Liječnici tvrde da je pušenje tijekom trudnoće isto kao da malo dijete natjerate da uzima kisik isključivo kroz malu slamku. To nikako nije dovoljna količina kisika koju dijete treba, praktički ga gušite, svjesno.

Naravno da će to utjecati na pravilan razvoj fetusa. Svaka zapaljena cigareta predstavlja ozbiljan rizik za vašu trudnoću. Pušenje utječe na :

  • Težinu i veličinu – što više cigareta zapalite, dijete će se slabije razvijati
  • Pravilan rad pluća – vaše dijete će bolovati od astme ili će već tijekom trudnoće u potpunosti prestati funkcionirati
  • Srčani ritam – velika je vjerojatnost da će dijete imati srčanu manu
  • Moždane funkcije – dijete će kasnije razviti neki oblik poremećaja u ponašanju, nemogućnost učenja (govor, izražavanje, snalaženje, …) ….

Želite li da se vaše dijete rodi zdravo, prestanite pušiti. Poželjno bi bilo da prestanete pušiti prije začeća. Čak pušenje utječe i na samo začeće. Žene koje puše smanjuju mogućnost začeća za 40%. Stoga, pušite li i ne možete nikako zatrudnite, sad znate koji je razlog.

Prestankom pušenja odmah započnite s zdravom prehranom i vježbanjem. Tako ćete najprije detoksicirati organizam. Na našoj stranici možete pronaći koje namirnice su najbolje za detoksikaciju.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply