Prestanite pušiti : Vaše srce će vam zahvaliti!

cigarete, pušenje, zdravlje, prehrana, srce, Jeste li znali da pušenje ubrzava rad srca, sužava vaše vene i smanjuje koncentraciju kisika u organizmu, … Pušenje je loša navika i glavni uzrok srčanih bolesti.

Ne zna se što je opasnije, pretilost ili pušenje. Iako su istraživanja pokazala da osobe koje su prestale pušiti, naglo su se udebljale. Vrlo je jednostavno zaključiti, jedna ovisnost je zamijenjena drugom.

Međutim, ipak je potrebno prestati pušiti jer još imate šanse da se vaš organizam oporavi. Organizmu je potrebno dosta vremena da ukloni sve štetne spojeve i da se potpuno očisti. Loša vijest je da se ipak neke supstance ne mogu potpuno ukloniti.

Znanstvenike je zapravo zanimalo imali povećanje tjelesne težine, nakon prestanka pušenja, pozitivne učinke na organizam.

Istraživanja su pokazala da ima pozitivne učinke. Unatoč povećanju tjelesne težine, rizik od obolijevanja od srčanih bolesti se znatno smanjio. Osobe koje su prestale pušiti smanjile su rizik čak za 53%, za razliku od onih koji su nastavili pušiti.

Zaključak : Nemojte se zabrinjavati ako ste se malo udebljali nakon prestanka pušenja. Važno je da se vaš organizam oporavlja i čisti. Budite uporni i riješite se loše navike koja vam polagano i tiho gasi život.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply