Rajčica

Rajčica. poma, paradajz, zdravlje, prehrana, vlakna, likopen, vitamin CRajčica je sezonsko povrće koje dozrijeva od svibnja do listopada, ali se na našim tržnicama i u supermaketima  može pronaći tokom cijele godine,zahvaljujući plastenicima i staklenicima.

Kod nas rajčica se može nači pod nazivom, poma, paradajz, pomidor, tomato, dok joj je latinski naziv Lycopersicon lycopersicum L.

Prehrambena vrijednost rajčice:

Rajčica je namirnica bogata raznovrsnim nutrijentima, ima malu energetsku vrijednost (18 kcal na 100 grama). Sadrži oko 94% vode, 2,63% ugljikohidrata, 0,88% bjelančevina, 0,2% masti i oko 1,2% dijetalnih vlakana. Obiluje vitaminima A, B, C,E i K  dok od minerala sadrži najviše od kalija, natrija, željeza te od minerala u tragovima najzastupljeniji je bakar.

Rajčica  je poznata po crvenoj boji, koja dolazi od biljnog pigmenta likopena. Likopen  je biljni pigmenat koji ima najjače antioksidativno djelovanje od svih karotenoida prisutnih u namirnicama, dvostruko snažnije od beta-karotena i deset puta snažnije od alfa-tokoferola u neutraliziranju slobodnih radikala.

Što je rajčica crvenija sadrži više u sebi likopena, visoki nivo likopena može spriječiti rak prostate, rak grlića maternice, mokraćnog mjehura, kardiovaskularnih te probavnih problema. Apsorpcija likopena bolja je kad se konzumiraju prerađeni proizvodi od rajčica (uz dodatak ulja) jer se u nekuhanim rajčicama likopen nalazi u spoju s drugim tvarima, što otežava njegovu dostupnost. Kuhanjem se ti spojevi razaraju, pa se na taj način potpomaže njegova dostupnost u organizmu. Zbog toga su najbolji prirodni izvori likopena: gusta juha od rajčice, kuhani umak od rajčice i kečap te pasterizirani sok od rajčice. Kako biste postigli zaštitnu razinu likopena, dovoljno je pijesti jednu rajčicu na dan.

Rajčica također sadrži mnoge organske kiseline i pektine koji potiču apetit, aktiviraju procese probave, te sprječavaju negativno djelovanje bakterija.

Rajčica ne sadrži oksalnu kiselinu, pa u njoj mogu uživati i oboljeli od reume i upale zglobova. Ona povećava i izlučivanje vode iz organizma, dobro djeluje na srce i krvotok, regulira probavu i snizuje krvni tlak.

Zanimljivosti o rajčici:

Prva  genetski modificirana biljka koja se pojavila na tržištu je bila rajčica, 1995. godine. Ta je rajčica dulje ostajala tvrda, sporije je mekšala od ostalih sorti. U njoj je genetskim inženjerstvom usporena funkcija gena koji uzrokuje mekšanje, što je prirodni proces kojim se oslobađaju sjemenke.

Rajčica je neizostavni je dio ljetnih salata. Savjetuje se što više jesti salata, jer s njima unosimo prehrambenih vlakana, koje nedostaju u suvremenoj prehrani.

Rajčica se upotrebljava pri proizvodnji šalše,raznih umaka, omiljeni je  sastojak mediteranske prehrane  te je neizostavni dio sastojaka za pizzu (ketchup).

Oprez : Osobe koje boluju od reumatoidnog artritisa trebaju zapamtiti ovo : velebilje, kao što su krumpir, rajčice i patlidžan, mogu stanje pogoršati.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.