Rogač – blagi lijek protiv probavnih smetnji

rogač

Foto : hellenica.de

Rogač (Ceratonia siliqua) je krupno vazdazeleno stablo koje raste na sredozemnom području. Od rogača se mogu pripravit razni blagi lijekovi. Ima jako mali udio masti. Bogat je pektinom, kao i jabuka, stoga su obje namirnice djelotvorne kod probavnih smetnji. Rogač obiluje proteinima pa će vas duže vremena zadržati sitima. Vrlo rijetko djeluje kao alergen.

Rogač se pokazao koristan za liječenje probavnih smetnji :

  • Dijareje
  • Žgaravice.

Rogač se zbog svoje blagosti koristi i za liječenje probavnih smetnji kod male djece. Ima li vaše dijete dijareju, potrebno je rogačevo brašno miješati sa sjemenkama suncokreta i rižinim brašnom da bi se dobio dovoljno blag pripravak. Razlog ljekovitost rogača leži u trjeslovini koje sprječava i isključuje djelovanje otrova i sprječava razvoj bakterija, tj. pridonosi ravnoteži dobrih i loših bakterija. Jednako je djelotvoran i sok od rogača.

Rogač pomaže i smirivanju nadraženosti crijeva. Sluz i smola su se također upotrebljavali kao lijek kod probavnih smetnji, kod djece i trudnica.

Rogač  je ukusna biljka i dobra je zamjena za čokoladu. Dakle, spada i dijetalne namirnice. Istraživanja provedena 2002. godine, pokazala su da rogač može poboljšati razinu lipida kod ljudi s prekomjernom težinom. Rogač može i treba postati zamjena u pripravi vaših najdražih jela jer slatkastog je okusa. Po sastavu je rogač mnogo prihvatljivija namirnica za osobe oboljele od dijabetesa, migrena i tjeskobe.

Pripravak protiv proljeva

  • 20-30 grama rogačeva brašna
  • Mlaka voda ili mlijeko

Rogačevo brašno pomiješajte s brašnom ili mlijekom, da biste izbjegli nadraženost grla, dodajte u mješavinu žlicu rižina brašna.

Pripravak protiv povraćanja

  • Žlica rogačeve smole
  • Čaša vode

Razmutite rogačevu smolu u čaši vode. Popijte navečer.

Rogač nema nikakvih štetnih nuspojava, smiju ga uzimati djeca i trudnice. No, posavjetuje se s liječnikom ako konzumirate druge lijekove ili ljekovite trave.

Izvor : Zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply