Sačuvajte kosti mlijekom

Mlijeko, zdravlje,prehrana,kalcij,kostiU zadnje vrijeme počelo se govoriti o tome kako mlijeko nije zdravo, naročito kravlje mlijeko. Sve se više govori o sojinom mlijeku. Malo smo se zapitali : Kako to da su se u prošlosti naše majke i bake othranile kravljim mlijekom i nije bilo nikakve opasnosti za njihovo zdravlje?

Određena grupa istraživača počela je tvrditi kako je kravlje mlijeko opasno za djecu i da izaziva ozbiljne alergijske reakcije, pa čak i dijabetes. Premda je to relativno rijetko, neka djeca jesu alergično na ovu vrstu mlijeka i ne bi ga smjela piti. Ipak, ako mlijeko i utječe na proizvodnju inzulina, to će pogađati samo djecu s genetskim predispozicijama za nastajanje dijabetesa, a to je vrlo malo postotak dječje populacije.

Za većinu djece, a i za odrasle, mlijeko ne samo da je bezopasno nego je i jako korisno.

  • Mlijeko i mliječni proizvodi imaju dva super sastojka koji nam pomažu da nam kosa bude ljepša, nokti čvršći, a kosti jače: kalcij i vitamin D.
  • Skupina američkih znanstvenika ustvrdila je da je mlijeko jedan od najdjelotvornijih napitaka za oporavak od fizičkih napora.

Najvažnija karakteristika mlijeka je upravo što je bogat kalcijem. Kronično pomanjkanje kalcija tijekom adolescencije koči razvoj koštane mase, a to pridonosi pojavi osteoporoze u kasnijoj životnoj dobi.

I druge su namirnice bogate kalcijem, kao npr. prokulice, kelj, losos s kostima. Da biste svom organizmu i svom djetetu osigurali dnevnu količinu kalcija navedenim namirnicama, trebali bi jesti 4 do 6 šalica povrća na dan. Ako popijete 2 čaše mlijeka, osigurali ste jednaku količinu kalcija, a mnoga bi djeca teško pojela toliko šalica povrća.

Stoga, mlijeko je još uvijek najbolji izvor kalcija.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply