Što sagorijeva više kalorija : Trčanje ili šetanje?

sagorijevanje kalorija trčanjemJeste li se zapitali o čemu najviše ovisi gubitak kalorije? O kilometrima koje ste prešli trčeći ili o brzini kojom ste pretrčali te kilometre?

To zna zbuniti većinu osoba. Neke osobe su pokušale same malo provjeriti ovu teoriju. Jedna mlada žena trčala je na traci za trčanje i potrošila je 158 kalorija, dok je šetanjem na traci potrošila 92 kalorije. Uistinu, malo se šokirala da je tolika razlika.

Stručnjaci ipak kažu da količina sagorjelih kalorija ne ovisi o kilometrima koje ste pretrčali. Sagorijevanje kalorija ovisi koliko ste dugo vremena trčali, kolika vam je tjelesna težina i jeste li u formi.

Vježbate li laganije vježbe duže vremena potrošit ćete istu količinu kalorija, kao da vježbate kraće vremena, ali puno intenzivnije vježbe.

Intenzivnije vježbe sagorijevaju više kalorija u minuti. Ako imate višak kilograma, čak ćete sagorjeti više kalorija nego osoba koja nema višak kilograma. Znači, ako ste osoba u formi, sagorjet ćete manje kalorija, radeći iste vježbe kao i osobe s viškom kilograma, ali dobra vijest je da vaše tijelo troši više masnoća.

Što više trčite, sagorijevate više kalorija. Osobe koje ne mogu trčati jer ih bolest sprječava, ne trebaju raditi intenzivne vježbe. Radite laganije vježbe, ali malo duže vremena.

Trčanje je vježba koja isključivo ovisi o vremenu. Odrasli bi trebali vježbati 150 minuta tjedno (brzo hodanje) ili 75 minuta energičnog trčanja.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply