Samoubojstvo –stopa – izvješće WHO

samoubojstvo

Dnevno izvrši samoubojstvo više od 800 000 ljudi, odnosno, svakih 40 sekundi u svijetu se jedna osoba odluči oduzeti si život – prema statistikama WHO.

Sredstva kojima se najčešće vrši samoubojstvo su : trovanje pesticidnim sredstvima, vješanje i vatreno oružje. Spoznaja o sredstvima koja se koriste omogućava pronalazak rješenje sprječavanja sve veće stope samoubojstava. Svjetska zdravstvena organizacija se zalaže da se navedenim sredstvima ograniči pristup. Trenutno samo 28 država poduzima određene mjere.

Prema podacima WHO-a, sve više osoba starijih od 70 godina, izvrši samoubojstvo. No, u nekim država je velika stopa mladih osoba, što je zabrinjavajuće. Također, podaci ukazuju na činjenicu da muškarci češće vrše samoubojstvo, nego li žene. U bogatijim zemljama, tri puta više umiru muškarci, nego žene. Muškarci u 50-tim godinama su posebno osjetljivi.

U siromašnijim zemljama, veća stopa samoubojstava kod mladih osoba i osoba starijih od 70 godina nego u bogatijim zemljama.

Jedan od načina da se spriječi samoubojstvo je smanjen pristup sredstvima s kojima može biti izvršeno. Ostale mjere uključuju odgovorno prenošenje o samoubojstvu u medijima, odnosno, izbjegavanje medijskih uradaka koji potiču na samoubojstvo (kao npr. filmovi u kojima su radnje samoubojstvo ili glazba koja na to potiče). Također, važno je i rano prepoznavanje simptoma kod depresivnih osoba od strane bliskih osoba i zdravstvenog osoblja.

Zdravstveno osoblje bi trebalo svakodnevno kontaktirati svoje pacijente i pomno pratiti njihovo stanje, naročito osoba koje su već pokušale samoubojstvo. No, odgovornost nije samo na zdravstvenim ustanovama, nego i na obrazovnom sustavu, socijalnoj skrbi, sudstvu i na radnom mjestu.

Najmanja stopa samoubojstava je na Mediteranu, dok je najveća u južno-istočnoj Aziji.

Izvor : Zdravlje-prehrana.com

Reference :

–          www.who.int

 

 

Leave a Reply