Savjeti: kako preživjeti vruće dane?

ljeto,vrućine,zdravlje,prehrana,voda,tekućina,aktivnosti,tjelesne,sunce,plaža,alkoholDošlo je ljeto. Iz dana u dan, sve je toplije, temperatura prelazi preko 30°C što predstavlja veliko opterećenje za ljudski organizam. Savjetujemo vam kako svom organizmu olakšati navedene uvjeti tako da tijekom ljeta ne bi došlo do ozbiljnih poremećaja.

Pročitajte nekoliko savjeta s kojima će te lako preživjeti nesnosne vrućine:

  1. Povećajte unos tekućine, bez obzira na stupanj fizičke aktivnosti. Svakako dajte prednost negaziranoj vodi. Izbjegavajte alkoholna, gazirana, zaslađena pića. Dnevna potreba za tekućinom je oko 2 litre na dan.
  2. Izbjegavajte masnu, prženu i jako začinjenu hranu, zamijenite je s svježim salatama i laganim juhama. Od mesa svakako se preporuča piletina i puretina.
  3. Koristite kreme s visokim zaštitnim UV faktorom. Izbjegavajte izlaziti na sunce od 10 do 17 sati, ukoliko izlazite u to vrijeme obavezno se zaštitite zaštitnom kremom, sunčanim naočalama, kapom, a Svjetska zdravstvena organizacija preporuča da se nosi odjeća dugih rukava. Posebno se to odnosi na djecu i osobe starije od 65 godina.
  4. Nosite laganu odjeću, koja je napravljena od materijala koji omogućava prozračnost „disanje“ tijela. Izbjegavajte usku odjeću.
  5. Preporuča se tijekom dana zatvarati prozore i spuštati rolete, a prozračivanje prostorija provoditi tijekom noći kad su temperature zraka ipak niže. Rashlađivanje prostorija korištenjem klima uređaja prilagoditi s obzirom na vanjsku temperaturu zraka, tako da razlika vanjske i unutrašnje temperature ne bude veća od 5 do 7° C.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.