Savjeti za opuštanje i smanjenje stresa

oslođođenje od stresa, opuštanje, uživanje, odmor, druženjeAko vas je tempo života oborio s nogu, više ste nervozni nego smireni, a više se ne možete opustite ni kad imate slobodnog vremena.

Došao je pravi trenutak da isprobate provjerene tehnike opuštanja. Ako ste često pretrpani obavezama i ne uspjevate sve stigniti, živite pod stalnim stresom i napeti ste jer znate da vas čekaju još brojni zadaci.

Skoro pa nemate vremena za odmor, a velike su šanse  da ste već zaboravili kako se opustiti  i kada možete.Malo stresa je korisno i motivirajuće, ali previše stresa je krajnje štetno po zdravlje i nepoželjno. Opuštanjem možete učiniti čuda i vratiti svoj organizam u ravnotežu. Postoje efikasne i provjerene metode za opuštanje.

  • Radite nešto što volite (hobi)

Kada uhvatite sebe kako ste preopterećeni kratkotrajnim ili dugotrajnim problemima i pitanjima o budućnosti, radite nešto što vas ispunjava, krenite u šetnju, slikajte, radite u bašti… Bitno je da radite nešto što se ponavlja i što vas anganžira mentalno, da ne razmišljate o svojim problemima. Ako primjetite da se ponovo brinete oko posla, kuće, dejce… vratite misli na ono što radite i ponovo se usredotočite na posao.

  • Zamislite sebe u opuštenom stanju

Cilj je da preusmjerite svoje misli sa stresnog događaja na neke druge opuštajuće misli. Što više detalja, boja, mirisa, zvukova zamislite, to ćete se više opustiti i smiriti.

  • Usmjerite se na jednu stvar u jednom trenutku

Nemojte istovremeno raditi nekoliko stvari, jer tako podižete sebi tenziju. Ako ste zaboravili kako to izgleda pogledajte djecu, oni su u jednom trenutku posvećeni samo jednoj stvari. Na taj način sigurno nećete lako pasti pod uticaj stresa uslied previše obaveza, koje pokušavate napraviti istovremeno. Trudite se da vam misli ostanu okrenute stvarima u vašem neposrednom okruženju, a ne da se opterećujete pitanjima sutrašnjice. Pogledajte oko sebe i uživajte u bojama i oblicima, koncentrirajte se na stvari oko sebe prije nego vam misli odlutaju i zaokupe se problemima.

  • Osvrnite se oko sebe

Neki ljudi su otkrili da ih kućni ljubimci mogu smiriti u svakom trenutku. Utvrđeno je i da maženje psa ili mačke smanjuje krvni tlak i hormone stresa. Razgovor sa prijteljima o lijepim stvarima, takođe sigurno smanjuje stres. Stručnjaci kažu da socijalna interakcija pomaže u smanjenju stresa, jer omogućava da sagledate stvari iz druge perspektive i dođete do novih rješenja, koje ranije niste mogli procijeniti.

  • Pokušajte s glazbom

Da li ste već primjetili da  vam muzika može potpuno  promijeni raspoloženje? Može se umiri otkucaje srca, snizi tlak, ali i duševno se smirite. Kada vidite da ste se iznervirali, pustite neku smirujuću muziku (glazbu) i neka vas opuštajući ritmovi preplave. Istraživanja kažu da pola sata slušanja klasične muzike može djelovati na organizam, kao da ste popili Bensedin( sredstvo za liječenje uznemirenosti).

Izvor: prirodnilek.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.