Savršena dijeta za bolesnu jetru

dijeta za bolesnu jetruGade vam se slatkiši ili vam ne mirišu jela pečena na masti? Nešto nije u redu sa vašom jetrom . Otkrijte : Savršena dijetu za bolesnu jetru …

Postoji nekoliko namirnica koje liječe svaku jetru. Jetra je organ koji je odgovoran za pročišćavanje, odnosno izbacivanje svih štetnih tvari iz našeg organizma. Poremećajem rada jetre, javljaju se i druge tegobe. Stoga je jetru potrebno liječiti na vrijeme. Dobra je je vijest da u tome pomaže voće i povrće.

  • Rotkva – dnevno smijete popiti najviše jednu žličicu soka od rotkve. U maloj količini koristi, u velikoj količini škodi.
  • Mrkva – protiv jetrenih tegoba pomaže i svježi sok od mrkve. Protiv teških jetrenih poremećaja pomaže dijeta s mrkvom dva-tri dana.

Dijeta za bolesnu jetru

Ujutro : uzeti čašu soka od mrkve, komadić poprženog kruha ili kriška dvopeka s nešto malo maslaca i pšeničnih klica.

U podne : juha od povrća, riža ili krumpir kuhan u ljusci, sirova salata od cikorije, nešto svježe mrkve ili kakve druge svježe ubrane gorke salate. Pirjano povrće obogaćuje podnevni obrok. Na masti pečene poslastice i slatkiši ne nose se na stol.

Jelovnik :

  1. Dan – kuhana riža, pirjani kopar, razne salate
  2. Dan – kuhani oguljeni krumpir uz malo svježeg kravljeg sira, malo maslaca i razne salate
  3. Dan – juha od zelenja, sendviči spravljeni od crnog kruha, kruha od grubog brašna ili dvopek ; premažemo s malo maslaca; konzumirajte češnjak ili luk i rajčicu, zatim razne salate.

Navečer – juha od zobi, ječma ili riže, malo pirjanog povrća, različite salate začinjene limunovim sokom ili kiselim mlijekom, nikako octom. Dok traju jetrene smetnje, voće potpuno izostavljamo.

Izvor : Zdravlje iz prirode, AEROGRAM d.o.o., Broj 26, 2013. Str. 15

Leave a Reply