Selen, zašto je važan i u kojim namirnicama se nalazi?

 

Selen, znate li zašto je važan i u kojim namirnicam se nalazi taj mineral?  Selenij je element u tragovima koji je esencijalan u malim količinama za ljudski organizam.

Zašto je važan Selen?

Ispitivanjima je utvrđen pozitivan utjecaj selenija na imunost, reprodukciju, kao i zaštita od teških metala i virusa. Potreban je ljudskom organizmu za funkciju brojnih enzmima, poznatih kao selenoproteini (glutation peroksidaze, tioredoksin reduktaze, selenoprotein P,…).

Seleniju je dokazano antioksidativno djelovanje jer se pokazalo kako je viši unos povezan s manjim rizikom raka, no potreban je oprez jer kod previsokog unosa dolazi do opadanja kose i deformacije noktiju. Pri nedostatnom unosu selenija može doći do različitih bolesti: kardiovaskularne bolesti, rak, Keshanske bolesti (kardiomiopatija koja pogađa mlade žene i djecu u selenodeficitarnim područjima) i Kashin – Beck – ove bolesti (specifična artropatija – bolest zglobova).

U kojim namirnicama se nalazi Selen?

Selenij nalazimo  u iznutricama, jajima, nekim namirnicama biljnog podrijetla (brazilski orah),…

Selenodeficitarna područja u svijetu su područje Kine i Afrike, dok se u SAD – u unose dvostruko više doze selenije od RDA vrijednosti (Recommended Daily Allowance – preporučeni dnevni unos = 55μg). U Hrvatskoj je unos seleniija u granicama normale, osim u nekim dijelovima istočne Slavonije gdje je zabilježen manjak selenija u prehrani.

Tekst za portal www.zdravlje-prehrana.com napisala Mr. nutr. Andrea Gvozdanović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.