Šest pravila prehrane za smanjenje razina kolesterola u krvi

kolesterol, smanjenje, jaja, prehrana, zdravlje, Smanjite loš kolesterol u krvi prateći nekoliko kratkih pravila.

•          ČITAJTE SITNA SLOVA

Nemojte se samo zaustaviti na tome koliko udjel masti ima u određenom artiklu. Proizvodom „s malim udjelom masti “ možete i te kako unijeti masnoće u svoj organizam ako ste pojeli više od preporučene količine

•          POSEGNITE ZA VLAKNIMA

Istraživanja pokazuje ako na dan unosimo pet do deset grama topivih vlakana, razina kolesterola ( LDL) u krvi može opasti i do pet posto. Započnite dan zobenom kašom, za ručak na salatu stavite pola šalice graha, jedite brokulu uz večeru. Kao međuobrok pojedite naranču i tako ćete lako stići do cilja.-

•          SVAKO JUTRO JEDNO JAJE

Jaje sadrži oko 213 miligrama kolesterola, a dnevna doza koja je zdrava za unos u organizam iznosi 300 miligrama. Odlučite li se ujutro pojesti jedno jaje, obratite pozornost na to koliko ćete masnoća unostiti u organizam tijekom dana.

•          ZAPOČNITE DAN NA ISPRAVAN NAČIN

Za doručak odaberite jelo sa žitaricama (npr. zobene pahuljice ili kašu od integralne zobi) koja sadrži oko dva posto topivih vlakana i ukupnu količinu vlakana od 4 do 6 grama po šalici. Dodajte bananu.

•          DVIJE MUHE JEDNIM UDARCEM

Kolesterol koji uneste hranom možete povisiti  razinu kolesterola u krvi, ali zasićene masnoće imaju još gori učinak. Često se obje komponente nalaze u istoj hrani, primjerice mesu, maslacu i punomasnim mliječnim proizvodima. To znači da ćete smanjenjem unosa hrane bogate zasićenim masnoćama ujedno smanjiti i unos kolesterola u organizam.

•          JEDITE RIBU

Jedite plabu ribu i ribu hladnih mora barem dva puta tjedno. Bogate su omega-3 mansim kiselinama koje su vrlo dobre za vaš organizam. Općenito, više se usmjerite na mediteransku kuhinju.

Izvor: Živjeti s kolesterolom, Adria Media Zagreb d.o.o. 2012.

Leave a Reply