Šetanje – najbolja vježba za vaše zdravlje!

šetanje

Foto : westerwald.info

Šetanje je lagana vježba koju većina nas podcjenjuje. Razlog tome je što sjedimo u uredima najmanje osam sati i jednostavno se šetanje ne čini kao opcija koja će nam pomoći pri skidanju viška kilograma. Treba nam nešto intenzivnije što će nam omogućiti da u što kraćem roku smršavimo.

No, zaključak je pogrešan. Najbolja vježba koju svaki čovjek može napraviti je upravo šetanje. Šetanje vas vodi do zdravlja i to na više načina :

  • Odličan je lijek protiv anksioznosti
  • Omogućava organizmu da se bolji bori protiv stresa i posljedica koje uzrokuje
  • Smanjuje rizik od obolijevanja raka
  • Utječe na zdravlje mozga i osigurava bolje pamćenje
  • Smanjuje rizik od obolijevanja dijabetesa
  • Sprječava nastanak ugrušaka u krvi i time smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara
  • Pomaže pri skidanju viška kilograma.

Prvi korak je da nabavite pravu obuću za šetanje jer se ne želite ozlijediti tijekom šetanja u prirodi. Svakako birajte pješačke staze koje vas vode van grada, na svježi zrak. Svjež zrak će osvježiti organizam jer će mu osigurati dovoljne količine kisika. Dovoljna količina kisika olakšava stanicama da pravilno funkcioniraju. Prve promjene ćete zapaziti na vašoj koži. To je upravo ono na što većina liječnika i nutricionista upućuje : „Ljepota dolazi iznutra“.

Drugi korak je da napravite plan koliko ćete svakodnevno provesti vremena u šetnji i koliko kilometara propješačiti. Važno je planirate jer ćete se na taj način dodatno motivirati jer ipak, morate se držati plana! Svaku put povećavajte vašu rutu. Američki liječnici preporučuju da brojite korake. U početku trebate napraviti 3000 koraka, dok nakon šest tjedana trebati napraviti 10 000 koraka.

Treći korak : pronađite društvo! Šetnja će biti ugodnija i lakša ako nemate kondiciju s vama bliskim osobama. Potrebno je da to bude osoba s kojom se osjećate ugodno jer ipak se želite malo opustiti i riješiti stresa.

Izvor : Zdravlje-prehrana

Leave a Reply