Sideropenična anemija – simptomi i hrana u kojoj se nalazi željezo

sidropenična anemija, simptomi, posljedice

Sidropenična anemija -što je to? Koji su joj simptomi sidropenične anemije? Koja je sve hrana koja sadrži željezo?

Željezo je sastavni dio mnogih bjelančevina (posebno hemoglobina i mioglobina, transkripcijskih enzima). U bjelančevinama se obično nalazi u obliku hema, koji predstavlja funkcionalni dio bjelančevina, a posebno hemoglobina, u kojem sudjeluje u vezanju kisika i njegovom isporučivanju stanicama (stanično disanje – kisik se prenosi iz pluća u tkiva).

Sastavni je dio i mioglobina koji pri povećanom naporu opskrbljuje mišiće dodatnim „gorivom“. Kod staničnog disanja željezo mijenja svoje oksidacijsko stanje iz Fe2+ u Fe3+ i obratno. U organizmu postoje i posebne bjelančevine kao transferin (bjelančevina koja prenosi željezo kada se ne nalazi u crvenim krvnim stanicama), hemosiderin (produkt razgradnje hemoglobina) i feritin (bjelančevina koja pohranjuje željezo), koje su zadužene za transport i skladištenje željeza. Kako količina prenesenog kisika u organizmu ovisi o koncentraciji hemoglobina u crvenim krvnim zrncima, tako smanjena količina željeza utječe na količinu kisika dopremljenog stanicama. Kod dugotrajnog nedostatka željeza, smanjuje se sposobnost prijenosa kisika krvlju. Uzimanjem vitamina C koji je reducens, željezo se može vratiti iz Fe3+ u Fe2+ (oksidacijsko stanje).

Fero željezo (vezano za hemoglobin) nalazimo u crvenom mesu, piletini, plodovima mora, te drugim namirnicama životinjskog porijekla.

Feri željezo (vezano za slobodne proteinske nosače) nalazimo u tamnozelenom povrću, žitaricama, orasima, sušenom voću i drugoj biljnoj hrani. Samo fero željezo može vezati kisik.

Tvari koje spriječavaju apsorpciju željeza su: kava, čaj, namirnice od soje, tetraciklini, kalij, cink i mangan.

Zbog nedostatka željeza dolazi do sideropenične anemije, koju karakterizira nedovoljna količina hemoglobina u crvenim krvnim zrncima.

Simptomi anemije: blijeda boja kože, umor, iritabilnost, slabost, kratak dah, krhki nokti, neobična želje za hranom, smanjen apetit, glavobolje,…

Tekst za portal www.zdravlje-prehrana.com napisala Mr. nutr. Andrea Gvozdanović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.