Simptomi alergije

alergija, simptomi, peludna groznica, zdravlje, prehranaSvaka osoba može biti na nešto alergična, svaki oblik alergije ima različite simptome.

Alergijski rinitis ili tzv. peludna groznica

Najčešći oblik alergije koji nastaje djelovanjem peludi u doba cvjetanja različitih biljaka. Međutim, alergijski rinitis također je povezan s alergenima prisutnim tijekom cijele godine, kao što su grinje, životinjska dlaka ili plijesan. Simptomi nastaju kao posljedica iritacije tkiva unutar nosa nakon udisanja alergena, te mogu biti zahvaćene i uši, sinusi i grlo. Najčešći simptomi su :
– Začepljen nos
– Kihanje
– Svrbež u nosu
– Svrbež u ušima i grlu
– Curenje nosa

Astma

Astma je problem s disanjem koji nastaju zbog upale i grčenja dišnih putova pluća. Upala uzrokuje sužavanje dišnih putova, što ograničava protok kisika u i iz pluća. Astma je najčešće, ali ne i uvijek, povezan s alergijama. Uobičajeni simptomi uključuju :
– Kratkoća daha
– Teško disanje
– Kašalj
– Stezanje u prsima

Alergijske oči

Alergijski konjunktivitis je upala tkiva (membrane) koji pokrivaju površinu očne jabučice i donjeg kapka. Upala se javlja kao posljedica alergijske reakcije te se javljaju sljedeći simptomi :
– Crvenilo očiju
– Svrbež i suzenje očiju
– Natečene oči

Alergijski ekcem

Alergijski ekcem (atopijski dermatitis) je alergijski osip koji nije uzrokovan kontaktom kože s alergenom. Ovo stanje inače je povezano s alergijskim rinitisom ili astmom i ima sledeće simptome :

– Svrbež, crvenilo i suhoća kože
– Ospi na licu, naročito kod djece
– Osip oko očiju
– Osip na laktovima, iza koljena

Urtikarija ili koprivnjača

Urtikarija je kožna reakcija koja se pojavljuje kao oteklina koja svrbi te se može pojaviti na bilo kojem dijelu tijela. Osip može biti uzrokovan alergijskom reakcijom primjerice na hranu ili lijekove, ali također se može pojaviti kod osoba koje inače nemaju problema alergijom. Tipični simptomi su :
– Crvene oteknute modrice
– Intenzivna svrbež

Alergijski šok

Alergijski šok (anafilaksija ili anafilaktički šok) je po život opasna alergijska reakcija koja istovremeno može utjecati na više organa. Do šoka dolazi obično kada se alergen konzumira (hrana : orasi, kikiriki,…) ili se ubrizgava (npr. ubod pčele). Neki ili svi od sljedećih simptoma mogu se javiti :
– Crvenkasti osip na koži
– Začepljenje nosa
– Oticanje grla
– Bol u želucu, mučnina, povraćanje
– Teško disanje
– Niski krvni tlak ili šok

Tekst preveden sa portala : Medicinenet.com

Leave a Reply