Šipak – jesensko biljno blago

šipakŠipak nas privlači svojim mirisom, ali i zbog svojih ljekovitih svojstava. Šipak i njegova primjena postaju sve priznatiji i poznatiji. Od šipka se može pripraviti više proizvoda, od čaja do pekmeza.

Šipak – ljekovita svojstva

Ispijanjem čaja od šipka unosite u svoj organizam znatnu količinu antioksidansa i na taj način se smanjuje razina slobodnih radikala koji su poznati „okidači“ raka. Svojstva antioksidansa sprječavaju i starenje tkiva i stanica te pomažu kod obnove stanica. Također, šipak sadrži i polifenole koji dodatno štite od raka i kardiovaskularnih bolesti. Šipak blago i snižava krvne žile.

Želite li i detoksicirati organizam, tu je opet šipak. Istraživanja su pokazala da potiče izlučivanje štetnih tvari iz organizma. Djeluje umirujuće i ublažava posljedice stresa. Šipak je koristan i blagi lijek ako ste skloni čestim upala mjehura ili vas muče kamenci u bubrezima.

Izuzetno bogatstvo vitamina pridonosi i sprječavanju prehlada i raznih virusnih infekcija. Čisti dišne puteve i olakšava disanje tijekom prisutnosti virusa jer čisti sluz iz dišnih putova. Šipak istovremeno poboljšava cirkulaciju u pročišćava krv što zajedno doprinosi jačanju imuniteta, osvježavanju organizma i povećanju energije.

Šipak – branje i sušenje

Plodovi se beru u jesen. Plodove bih trebalo skupljati dok su još nepotpuno zreli, ali isto tako ne bih ih trebalo brati dok su još tvrdi i zeleni ili čak kad su prezrelo modro crveni i mekani plodovi koji su već pomalo izgubili svoja ljekovita svojstva.

Plod berite po suhom i lijepom vremenu. Plodove prerežite na pola te očistite sjemenke i dlačice i stavite ih sušiti. Nakon što se plodovi osuše, usitnite ih.

Izvor : Zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply