Sirup od malina

sirup od malinaPripravite sirup od malina na jedinstven način.

Sirup od malina može se pripremiti na dva načina : topli i hladni.

Topli način :

Maline se operu, očiste od peteljki, zgnječe i stave u veliku staklenku. Na svaki kilogram malina doda se 20 dag šećera. Masa se ostavi poklopljena na hladnijem mjestu 2-3 dana. za to će vrijeme maline provreti.

Nakon toga maline procijedite kroz gazu i na svaku litru soka dodaje se 80 dag šećera, dobro promiješa i stavi se u veću posudu s vrućom vodom da se sirup pasterizira. (Kuhanje na pari do željene gustoće).

Vrući sirup ulijte u sterilizirane boce i začepite.

Hladni način

Naročito treba paziti da voće bude čisto. Zato ga prethodno treba oprati pod tekućom vodom., očistiti od nečistoća i peteljki. Maline se zatim dobro zgnječe i stave u veću staklenku. Na 3 litre malina dodaje se 2 litre vode u koju stavljamo 4 dag vinske ili limunske kiseline. Sve se dobro izmiješa i stavi na hladno mjesto 24 sata.

Nakon tog vremena cijela se masa procijedi kroz gazu. Na svaku litru dobivene tekućine dodaje se 80 dag šećera, dobro izmiješa i stavi se dva dana na hladnom mjestu miješajući povremeno da se šećer rastopi.

Sirup se zatim stavlja u boce. Ne smije se napuniti do vrha jer će sirup još neko vrijeme vreti. Zato se i zatvori samo gazom. Nakon mjesec dana boce se začepe čepom i stave na hladno mjesto.

Treba naglasiti da se cijelo vrijeme izrade sirupa treba sirup čuvati na hladnom mjestu da ne bi došlo do octenog vrenja.

Izvor ; www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply