Sjajna i zdrava koža – kupka & čaj

Sjajna i zdrava koža - kupka

.

Stiže ljeto i svi želimo da naša koža dobije poseban sjaj te da uklonimo stare ožiljke, prištiće i osipe. Iz tog razloga često težimo kupovanju kozmetičkih preparata, naročito u ovo vrijeme. No, jeste li znali da možete sami pripraviti najučinkovitije i najzdravije kozmetičke preparate u vašem domu – kupka !

Kupka je izgubila značenje u 21-om stoljeću zbog razvoja kozmetike. No, njihova povijest seže od 1.-og stoljeća. Najpoznatija kraljica čije se ime često veže uz ljepotu jer Cleopatra. Ona spada među poznatije osobe u povijesti koje su svoju ljepotu dugovale upravo kupkama. Koristila ih je za opuštanje, ali  za dobivanje lijepog sjaja kože. Sjaj kože je samo rezultat posebne njege, ali i zdrave kože. Bolesna koža nikako ne može imati poseban sjaj.

Kupka pruža mnoge blagodati tijelu. Ona otvara pore, uklanja mrtve stanice kože, omekšava kožu  te uz razne dodatke njeguje, ali često i pomaže kod raznih tegoba kože.  Glavni sastojak kupke je voda. No, dodaci kupki dobro dođu. No, birajte prirodne sastojke. Kožu ćete najbolje obnoviti ljekovitim biljkama. Možete je ih kombinirati sa pravim medom ili mlijekom.

Kupka se  može pripraviti isključivo samo za posebne dijelove tijela, ruke ili noge.

Pri izradi kupke trebate voditi računa o temperaturi same vode. Hladne kupka ima temperaturu do 18° C, mlaka kupka obično ima temperaturu oko 22° C. Hladna kupka je pogodna za poboljšanju cirkulacije i ne treba provoditi previše vremena u takvim kupkama. Dok mlaka kupka se lakše podnosi, manje snažno djeluju.

U hladnu i mlaku kupku nemojte stavljati nikakve dodatke jer malo vremena provodite u njima pa korisni sastojci se i ne bi mogli adsorbirati u kožu.  Također, prevruće kupke nisu pogodne za adsorpciju tvari jer će ispariti pri višim temperaturama te se i nemogu adsorbirati u kožu jer je ona previše zagrijana.

Topla kupka je naugodnija i najkorisnija za vašu kožu (36 do 38° C). Ova vrsta kupke zahtjeva dodatke te najbolje opušta. Hranjive tvari će biti najdjelotvornije pri ovim temperaturama.

Vruća kupka ima temperaturu višu od 38° C. Ona će vas također opustiti, no ne smijete provoditi previše vremena u ovakvoj kupki. Od 3 do 10 minuta.  Provedete li više vremena, kupka će vam uzrokovati umor i pospanost.

Kupka & čaj

Kupka s ljekovitim biljkama je vrlo ugodna, ali i vrlo korisna. Ova vrste kupke pomaže i pri ublažavanju raznih kožnih tegoba (derrmatitisa, psorijaze, ekcema, …). Odaberete biljke koje vam odgovaraju ili su potrebne s obzirom na tegobe. Skuhajte čaj i ulijte u vodu. Možete suhe ljekovite biljke staviti direktno u toplu vodu u kadi.

S obzirom na stanje vaše kože birajte :

1. Kupka s 100% prirodnim biljkama koje opuštaju i umiruju :

Dalmatia Naturalis kamilica

– Lavanda

– Matičnjak

2. Kupka s 100% prirodnim biljkama koje osvježavaju i stimuliraju :

Dalmatia Naturalis Kopriva

– Limun, mandarina, naranča

– Metvica

– Ružmarin

3. Kupka s 100% prirodnim biljkama za osjetljivu i nadraženu kožu (akne, ekcemi, osipi, svrbež, …)

Dalmatia Naturalis Kamilica

– Aloja

– Čuvarkuća

Dalmatia Naturalis Neven

– Gavez

– Gospina trava

Dalmatia Naturalis Stolisnik

– Matičnjak

Dalmatia naturalis Smilje

– Lavanda

Uživajte!

Izvor : Zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply