Sjemenke lana

Naslovna flash rotor Žitarice

sjemenke lanaSjemenke lana  je zdrava hrana, pomaže u reguliranju probave, te obiluje omega 3 masnim kiselinama. Sjemenke lana sadrže vlakna.

Lan je biljka koja se ubraja u “zdravu” prehranu,  lana je bio  jedan od izvornih “lijekova” koje je Hipokrat koristio.

Zašto koristi sjemenke lana u prehrani?

  • Zbog toga što sjemenke  lana sadrži obilje omega 3 masnim kiselinama. Omega 3 masne kiseline su esencijalne, što znači da ih organizam ne može sam sintetizirati već ih moramo unositi putem hrane .Zdravstvene dobrobiti Omega-3 masnih kiselina : doprinose sniženju krvnog tlaka, doprinose očuvanju zdravlja srca i krvnih žila, djeluju protuupalno utječu na zdravlje mozga (depresija,demencija,ADHD)
  • Sjemenke lana sadrže lignin i druga prehrambena  vlakna (Povoljno utječe na probavu i pomaže lijenim crijevima, što je prava i prirodna pomoć suvremenom čovjeku čije su probavne smetnje posljedica premalo kretanja i jelovnik siromašan vlaknima)
  • Sjemenke lana  sadrže vitamine B1, B2 i C. Također sadrže željezo i cink, te u tragovima natrij, magnezij, fosfor, kalcij, kao i vitamin E i karoten, dvije hranjive tvari koje potpomažu metabolizam masnoća u tijelu
  • Energetski sadržaj 100 g sjemenki lana iznosi 534 kcal / 2234 kJ. Od toga je 42% masti, 29% ugljikohidrata i 18,2% proteina.

Savjet:
Kada kupujete sjemenke, pazite da budu cijele, a ne prepolovljene jer je na taj način unutrašnjost sjemenke izložena svjetlosti i toplini, što umanjuje njezinu prehrambenu vrijednost. Možete kupiti i već mljevene sjemenke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.